Energia

Sorban állnak Kijevben a vízért, tovább hullanak az orosz rakéták

Az ukrán főváros nagy részén megszűnt a vízszolgáltatás, emiatt az utcákon kígyóznak a sorok, hogy megtöltsék az otthonról hozott kannákat vízzel a még működő ivókutaknál.

Tovább folytatta november elsejére virradóra Ukrajna bombázását Oroszország. Kedd hajnalban, nem sokkal éjfél után Mikolajiv városára hullottak rakéták. Több épület is kigyulladt, de a tüzeket sikerült gyorsan eloltani. A törmelék alatt egy nő holttestét találták meg az ukrán tűzoltók. 

Russian Missile Attack On Ukrainian Power Infrastructure
Fotó: NurPhoto via AFP

Közben a fővárosban, Kijevben továbbra is küzdenek a hatóságok, hogy helyreállítsák a közműszolgáltatást. A hétfői bombázások következtében Vitalij Klicsko főpolgármester szerint több mint 270 ezer lakás maradt áram nélkül, a vízszolgáltatás pedig a város 40 százalékában megszűnt. Emiatt az emberek hosszú sorokban kígyóztak az utcákon, hogy a még működő köztéri ivókutaknál és a szökőkutaknál feltöltsék az otthonról hozott üvegeket és kannákat. 

Alekszej Aresztovics, Volodomir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója kedden elmondta: az orosz hadsereg korábban még sosem indított ilyen mértékű rakétatámadást a főváros ellen, de szerencsére a légvédelemnek sikerült több robbanószerkezetet is még időben leszednie. 

Kijev megsegítésére több ország is összefogott, és külföldről elindították a szállítmányokat, amelyekben az energiaszektor helyreállításához szükséges felszerelések vannak. Zelenszkij elnök még éjjel beszédet intézett az ukrán néphez, amelyben leszögezte: az ukránok élni akarnak, és ezen még az orosz rakéták sem változtatnak, bármennyit is küld ellenük Moszkva. 

Az energiaszektor támadása sok szakértő szerint az oroszok új taktikája lehet, mivel a harctéren szinte semmilyen előrelépést nem tudnak elérni, és a front nagy részén csak védekezni tudnak, azt sem túl sok sikerrel, így nem maradt más hátra, mint a tél előtt szétlőni az ukrán energiaellátók jelentős részét. 

 

energiaszektor Kijev vízellátás rakéták
Kapcsolódó cikkek