Az előzetes felmérések 9,5 millió tonna rézről és 16,5 millió uncia aranyról szólnak. Ennyit rejt a föld mélye az oroszországi Csukcsföld legújabb, kitermelésre váró Bajmszkaja érclelőhelyén, közel a Bering-szoroshoz. És akkor még nem szóltunk a többi ásványkincsről, köztük a kobaltról vagy az akkumulátorokhoz szükséges lítiumról, amelyekből szintén bővében van ez a vidék. A Bajmszkaja lelőhely kiaknázásához viszont mindenekelőtt elektromos energiára, abból is nagyon sokra van szükség, amit négy újabb úszó atomerőművel biztosítanak. A világ első úszó atomerőműve is ebben a térségben működik 2019 óta, Pevek városát látja el árammal, és biztosítja a lakások fűtését a nem ritkán mínusz 30 Celsius-fok alatti fagyban.

This handout picture taken and released on August 23, 2019, by the Russian nuclear agency ROSATOM shows the floating power unit (FPU) Akademik Lomonosov being towed from the Arctic port of Murmansk, northwestern Russia. - Russia launched the world's first floating nuclear reactor, sending it on an epic journey across the Arctic on August 23, despite environmentalists warning of a "Chernobyl on ice."Loaded with nuclear fuel, the Akademik Lomonosov left the Arctic port of Murmansk to begin its 5,000 kilometre (3,000-mile) voyage to Pevek in northeastern Siberia.
 A peveki úszó atomerőmű. Fotó: Roszatom / AFP

Széntüzelésű erőművet váltott fel a peveki atomerőmű 

Ebből is látszik, ezek az atomerőművek speciális igényeket elégítenek ki, ugyanis olyan földrajzi helyekre telepítik őket, ahol más módon nehezen, vagy nem is láthatók el a gazdasági létesítmények villamos energiával és hővel. Az említett, peveki atomerőmű – amelyet a Lomonoszov Akadémikus nevű úszóműre telepítettek – egy nagyon szennyező széntüzelésű hőerőművet váltott fel.

Az úszó atomerőművek előnye, hogy a hajótestre szerelt reaktor és a hozzá tartozó berendezések gyári körülmények között készre szerelve és lényegében üzembe helyezve vontathatók a felhasználási területre, ahol az előzetesen kiépített infrastruktúrához lehet őket csatlakoztatni.

Az orosz KAZ Minerals bányavállalattal tavaly októberben állapodott meg a Roszatom atomjégtörőket működtető vállalata, az Atomflot, hogy négy továbbfejlesztett úszó atomerőművel biztosítják a Bajmszkaja mező kitermeléséhez és az évi 70 millió tonna kibányászott érc feldolgozásához az energiát. Az első két úszó atomerőművet 2027-re, a harmadikat 2028-ra, a negyediket pedig 2031-re kell beüzemelni. Ezek teljesítménye egységenként meghaladja majd a 100 megawattot, és ily módon ez lesz első kis teljesítményű moduláris atomerőmű (SMR) a világon. Vjacseszlav Ruksa, a Roszatom északi hajózási útvonal igazgatóságának vezetője az idén jelezte, hogy további hat ilyen berendezés építését tervezik.

Ivóvizet is sótalanítanak majd az energiával 

Arról, hogy mennyire perspektivikus termékről van szó, a Roszatom vezérigazgatójának nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első helyettese is beszélt a novemberi Atomexpo alkalmából Szocsiban. Kirill Komarov elmondta, hogy Indonéziával már tárgyalnak úszó atomerőművek szállításáról, és már megvannak a konkrét helyszínek is, amelyek megfelelnek a földrengésállósági előírásoknak, illetve védettek egy szökőár esetére is. A Világgazdaság az Atomexpón megtudta, hogy az úszó atomerőművek további piaca lehet a Fülöp-szigetek, Brazília, valamint Algéria is. Az áramtermelés mellett ezek a berendezések – a telepítés helyétől függően – nemcsak fűtésre, hanem például a tengervíz sótalanítására is használhatók, és mint ilyenek, a Föld ivóvízhiányban szenvedő térségei számára is hatékony megoldást nyújthatnak. 

Van magyar érdeklődés is

Az SMR-ek használatának előnyei világszerte a figyelem előterébe kerültek, több más országban is belekezdtek, vagy készülnek a tervezésére, gyártására. November végén magyar küldöttség utazott Argentínába, hogy tanulmányozza e létesítmények megvalósításának gyakorlatát és lehetőségeit – olvasható a BME honlapján. A delegációt Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elnöke vezette, és abban az OAH több munkatársa mellett a BME Természettudományi Kara (BME TTK) képviseletében részt vett Aszódi Attila, a BME TTK dékánja is. Az írás rámutat, hogy az SMR-ek teljesen új, innovatív megközelítést jelentenek az atomenergia békés célú felhasználásában. Az egyik, már fejlett koncepció a 32 megawatt névleges villamos teljesítményű argentin Carem-25 reaktor, amely az Atucha atomerőmű telephelyén, Buenos Aires tartomány Lima települése mellett épül.

Januárban Karol Galek szlovák gazdasági államtitkár is jelezte, hogy 

Szlovákia érdeklődik a kis moduláris reaktorok iránt, és támogatni fogja a témával kapcsolatos európai szintű vitát.

A Euractiv európai portál idézi Karol Hirman energetikai elemzőt, aki szerint az érdeklődés logikus, mivel az országnak a mohi erőmű harmadik és negyedik blokkjának befejezése után egy ideig nem lesz szüksége új atomerőműre. Amikor új forrásokra lesz szüksége, feltehetően kis moduláris reaktorokat választ. Néhány mozzanat a peveki úszó atomerőműről, Hárfás Zsolt Atombiztos nevű blogjáról: