Energia

Hatalmas összegeket keresett az olajon Irak

A szinte kizárólag a kőolaj-kitermelésre támaszkodó iraki költségvetést a koronavírus-járvány keményen sújtotta.

Irak kőolajbevételei meghaladták a 115 milliárd dollárt (44 ezermilliárd forintot) 2022-ben, ami az elmúlt négy év legmagasabb értéke – közölte az iraki olajügyi minisztérium előzetes adatok alapján kedden. 

olajkút
Fotó: Joe Raedle / Getty Images

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) második legnagyobb kitermelőjének számító Irak hatalmas szénhidrogén-tartalékokkal rendelkezik, és az állami bevételek több mint 90 százaléka a kitermelt kőolaj értékesítéséből származik. 

Az előzetes statisztikák alapján a kőolajexportból származó tavalyi bevétel több mint 115 milliárd dollárt tesz ki

– jelentette be Hajan Abdelgáni olajügyi miniszter közleményében, amely szerint Bagdad 2022-ben több mint 1,2 milliárd hordó kőolajat exportált, átlagosan 3,3 millió hordót naponta. 

Az iraki olajbevételeket különösen az orosz–ukrán háború 2022. február 24-i kitörése utáni áremelkedés növelte, mivel az OPEC vonakodott megemelni a kitermelést. 

Októberben ráadásul a szervezet a termelési kvóták nagymértékű csökkentéséről döntött az olajár növelése érdekében, napi kétmillió hordóval csökkentve a globális kőolaj-kitermelést

A szinte kizárólag a kőolaj-kitermelésre támaszkodó iraki költségvetést 2020-ban jelentős bevételkiesés sújtotta, miután a koronavírus-világjárvány kezdetén összeomlott a kőolaj világpiaci ára. 

A hivatalos statisztikák szerint az iraki olajbevételek 2019-ben még 78,5 milliárd dollárt értek el, 2020-ban viszont 42 milliárd dollárra estek vissza, majd 2021-ben ismét 75,6 milliárd dollárra nőttek. 

Paradox módon a 42 milliós lakosú, kőolajban gazdag közel-keleti országot nap mint nap súlyos energiaválság sújtja. Irak gáz- és villamosenergia-fogyasztásának csaknem egyharmadát szomszédos szövetségesétől, Iránból importálja, amely kisebb-nagyobb mértékben rendszeresen csökkenti szállításait, tovább súlyosbítva az iraki háztartásokban naponta tapasztalható korlátozásokat. 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek