Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. néven működteti majd a Mol Nyrt. azt az új cégét, amelyet a nevében foglalt feladat ellátására hozott létre az anyacég, miután elnyerte a 35 évre szóló, évi négy-ötmillió tonna hulladék kezelésére vonatkozó magyarországi hulladékkoncessziót.  

20220929 SzegedSzervezett látogatók a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. telephelyén Hulladék válogatása, feldolgozása, újrahasznosítása.
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

Szerződésről még nem számolt be a Mol

A Mol – mint közleményében felsorolja – a koncesszió nyári bejelentése óta leendő szerződéses partnerei számára meghirdette az alvállalkozói pályázatát,  amelyre több száz pályázat érkezett. Megkezdte a tárgyalásokat a hulladékkezelő gazdasági létesítmények üzemeltetőivel és tulajdonosaival a szükséges kapacitások lekötéséről. Kapacitáslekötési, illetve alvállalkozói megállapodásokról még nem ír.

A Mol lefolytatta a 2024. január 1-jével induló országos kötelező visszaváltási rendszerhez szükséges visszaváltó automaták beszerzési eljárását. A visszaváltási rendszerben kulcsszereplő italpalackozókkal és a kiskereskedelmi egységek érdekképviseleti szövetségéivel készül a rendszer bevezetésére és a visszaváltó automaták 2023-ban induló telepítésére.

Végül bejelentette, hogy a tervek szerint majd több száz fővel működő Mohu Mol székhelye Budapesten, a Galvani utcában lesz.

Az élén Pethő Zsolt vezérigazgató áll, aki 1998 óta dolgozik a Mol-csoportnál. A szakember korábban a Mol Petrolkémia-jogelőd TVK Nyrt. vezérigazgatója volt, majd a Molon belül a kereskedelemért és optimalizálásért felelős igazgatóként dolgozott. A vezérigazgató a Mol hulladékgazdálkodási terveiről tavaly novemberben nyilatkozott a Világgazdaságnak, az elhangzottakra nem sokkal később reagált a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége.