Energia

Nagyot spórolt az ipar a gázzal

Kissé nőtt a tavaly novemberi hazai gáztermelés, áramból viszont kevesebbet állítottak elő az erőművek. Az áram- és a gázfelhasználás is elmaradt az egy évvel korábbitól.

A tavaly novemberi 9,7 terawattórás magyarországi gázfelhasználás 26 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, de a hőmérséklet-korrigált fogyasztás is 22 százalékkal csökkent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havi jelentése szerint. Az energiamegtakarítás még a fűtési felhasználás erősödésével, magasabb fogyasztási szinten is az előző havi aránynak megfelelő. A 438 gigawattórás csúcsnapi felhasználás 2014 óta a legkisebb érték.

Százhalombatta, 2022. október 20.A Dunamenti Erőmű, amely a 794 MW-os teljesítményével a magyar villamosenergia-rendszer legnagyobb gáztüzelésű erőműve. Szükség esetén azonnal indítható blokkjaival aktív szereplője hazánk villamosenergia-termelési és energiakereskedelmi piacának. A Paksi Atomerőmű elindulása után úgynevezett csúcsra-járatásos és megszakításos üzemvitellel működik, a változó fogyasztási igények rugalmas kielégítésében működik közre. A 2011-ben befejeződött korszerűsítése révén ma a hazai gázon alapuló villamosáram-termelés legmodernebb termelő erőműve.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Százhalombatta, 2022. október 20.
A Dunamenti Erőmű, amely a 794 MW-os teljesítményével a magyar villamosenergia-rendszer legnagyobb gáztüzelésű erőműve. Szükség esetén azonnal indítható blokkjaival aktív szereplője hazánk villamosenergia-termelési és energiakereskedelmi piacának. A Paksi Atomerőmű elindulása után úgynevezett csúcsra-járatásos és megszakításos üzemvitellel működik, a változó fogyasztási igények rugalmas kielégítésében működik közre. A 2011-ben befejeződött korszerűsítése révén ma a hazai gázon alapuló villamosáram-termelés legmodernebb termelő erőműve.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Jászai Csaba

Felével esett a lakossági igény

Ezen belül az egyetemes szolgáltatás lakossági szegmensének fogyasztása év/év alapon 49 százalékkal esett, míg a marginális nem lakossági rész 51 százalékkal. Az erőműveknek 16 százalékkal volt kevesebb gázra szükségük, mint az egy évvel korábbi azonos hónapban. Az ipari felhasználást reprezentáló egyéb kategória fogyasztása 46 százalékkal zsugorodott, vagyis „a magas földgázárhoz való keresleti alkalmazkodás az egyetemes szolgáltatás mellett ebben a szektorban érhető tetten” – írta a hivatal. A novemberi erőművi áramtermelés is kisebb lett 25 százalékkal.

A nettó 6 terawattórával járult hozzá az ellátáshoz, ami jelentős, 37 százalékos növekedés a 2021 novemberi adathoz képest.

Abban a hónapban azonban – emlékeztet a MEKH – nem érkezett Magyarországra hosszú távú szerződés keretében gáz. A hazai termelés tavaly novemberben 6 százalékkal nőtt. A keresletcsökkenés és az enyhe időjárás miatt a tárolókból csak 2,5 terawattóra földgázt tároltak ki novemberben, jóval kevesebbet a szokásosnál. Mivel az előző havihoz képest a napi átlagos a kétszeresére nőtt, az import pedig 39 százalékkal csökkent, a rendelkezésre álló kereskedelmi források mennyisége 51 százalékkal csökkent. A Románia felőli kivételével minden határponton elmaradtak a szállítások az előző havi átlaghoz képest.

Áramból sem kellett olyan sok

Novemberben is folytatódott a fogyasztás csökkenése. Az augusztus–novemberi időszakban a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) termelése előzetes becslését tartalmazó adatok alapján a villamosenergia-felhasználás 1,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző öt év hasonló időszakában. Folyt a paksi atomerőmű VII–VIII. egységeinek karbantartása, ezért a létesítmény november egészében 1500 megawatt körüli teljesítménnyel állt rendelkezésre. A hónap elején a gönyűi erőmű karbantartása, a hónap második felében pedig a mátrai erőmű nem tervezett kiesései következtek. Viszont nőtt a régi típusú gázos egységek és az alkooperációk rendelkezésre állása, így a nettó csökkenés csak mintegy 300 megawatt volt. A novemberi termelés összességében elmaradt az előző év hasonló hónapjáétól.

 

gáz áram felhasználás MEKH
Kapcsolódó cikkek