A német Wintershall Dea gázipari vállalat az orosz elnök és kormánya által gazdasági kisajátításnak nevezett, szabályozott árak bevezetéséről szóló döntését követően bejelentette, hogy elhagyja Oroszországot. A társaság mintegy 5,3 eurós veszteséget vár az orosz eszközök leírásából – számol be az Oilcapital.ru.

Wintershall Dea,
Wintershall Dea searches and produces natural gas and crude oil worldwide – as a reliable partner, an experienced pioneer and with an ambitious team.
Fotó: Wintershall Dea Facebook

Az elnöki rendelet volt az utolsó csepp a pohárban

„A vállalat nem pénzbeli veszteség elszámolására számít az orosz vegyesvállalatok dekonszolidációjából, amely más, Oroszországgal kapcsolatos értékvesztésekkel együtt, különösen a Nord Stream AG és a WIGA Transport Beteiligungs-GmbH & Co. KG esetén mintegy 5,3 milliárd eurót tesz ki” – idézi a lap a cég vezérigazgatóját. Mario Mehren úgy fogalmazott, hogy gazdaságilag nem kivitelezhető a Wintershall további oroszországi működése, különösen azon tavaly decemberi elnöki rendelet után, amely miatt megemelték a Gazprom felső árait, az orosz holding pedig nem vásárol gázt és szolgáltatásokat az osztrák OMV-vel és a Wintershall Deával közös vállalatoktól.

Rendezett távozás lesz 

Döntése kapcsán azt írta a német cég a honlapján, hogy teljes mértékben, de rendezett módon kíván kilépni Oroszországból, minden vonatkozó jogi kötelezettségnek eleget téve. Felügyelőbizottsága már jóváhagyta az igazgatóság erre vonatkozó elvi döntését. A közlemény szerint Mario Mehren vezérigazgató azt is mondta, hogy 

„Oroszország ukrajnai agressziós háborúja összeegyeztethetetlen az értékeinkkel és tönkretette az együttműködést Oroszország és Európa között.

 Az elmúlt hónapokban az orosz kormány által a nyugati vállalatok országbeli működésére vonatkozó korlátozások és a vegyesvállalati tevékenységeinkbe való külső beavatkozások lehetetlenné tették a Wintershall Dea számára, hogy korábban Oroszországban működjön, és az oroszországi vegyesvállalatok gazdasági kisajátítását eredményezte.”

A Wintershall Dea arra a következtetésre jutott, hogy már nem felel meg az IFRS-ben meghatározott kritériumoknak az orosz vegyesvállalatai feletti ellenőrzés vagy jelentős befolyás birtokában. Ezért a a negyedik negyedévben dekonszolidálta az összes orosz részesedését. A tervezett kilépés befejezéséig az orosz részesedéseket az IFRS 9 szerint valós értéken értékelt pénzügyi eszközökként számolják el.

Ez már messze nem IFRS

A dekonszolidáció után a Wintershall Dea nem jeleníti meg az orosz vegyesvállalatok pénzügyi vagy működési teljesítménymutatóit (beleértve a termelést és a tartalékokat) a csoport pénzügyi kimutatásaiban, kivéve a pénzügyi eszközök valós értékének változásait. A  közlemény úgy fogalmaz, hogy az orosz vegyesvállalatok valós értékét jelentősen befolyásolja az üzleti modellekbe való külső beavatkozás, többek között az az orosz elnöki rendelet, amely visszamenőleges hatállyal csökkenti azokat az árakat, amelyeken a vegyesvállalatok eladhatják kitermelt szénhidrogénjeiket a Gazpromnak.

Részesedés jó néhány helyen

Oroszországban a Wintershall Dea több vegyesvállalatban dolgozik a Gazprommal. Mint az Oilcapital felsorolja, az Acsimgazban 50 százaléka van, ez a cég Urengojszkoje mező 1A blokkját fejleszti. Az Achim Developmentben a Wintershall Deának 25,01 százalékos részesedése van, ez a cég 4A és 5A blokkokban dolgozik. Végül a Szeverneftegazpromnak a Juzsno-Russzkoje mezőben 35 százaléka van. A Wintershall Dea pénzügyi befektető volt az Északi Áramlat II-ben, és 15,5 százaléka volt az Északi Áramlat gázvezeték-üzemeltető Nord Stream AG-ban. A Wintershall Dea 67 százaléka a BASF német vegyipari konszerné. A Wintershall Dea Európa legnagyobb magán olaj- és gázipari vállalata, amely Észak-Európában, Oroszországban, Latin-Amerikában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában működik. 2019-ben jött létre a német BASF olaj- és gázvagyonának és Mihail Fridman orosz üzletember LetterOne-jának egyesítésével.