A német energiakitermelő Wintershall Dea vállalat korrigált nettó eredménye az első félévben 1,3 milliárd euró volt, mely nagy részben az orosz Gazprommal közös szibériai földgáz-kitermelésből származik. Ebből mindenekelőtt a BASF német vegyipari óriás profitál, mely hetven százalékos tulajdonrészesedéssel rendelkezik a kasseli székhelyű olaj- és gázkitermelő vállalatban. A céget sokan a Gazprom lobbistájaként definiálják, azonban vállalat vezetése úgy látja, hogy ők minden szankciós intézkedést betartanak.

An employee of energy company Wintershall works on offshore platform L8 P4 gaining natural gas offshore Den Helder, the Netherlands, 22 August 2007. Energy company Wintershall is to boost its position in gaining crude oil and natural gas from the North Sea investing 300 million euro until the year 2010. Photo: Jochen Luebke (Photo by JOCHEN LUEBKE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Jochen Luebke / DPA Picture-Alliance via AFP

A londoni civil szervezet, a Global Witness képviselője ezeket az adatokat aljasnak nevezte. Louis Wilson szerint ezzel egy brutális háborúból profitálnak, ugyanakkor európaiak millióit sodorják energiaszegénységbe a rekordmagas áraikkal. A szervezet vádja, hogy a rekordnyereség nemcsak Wintershall Dea-t gazdagítja, hanem Oroszországot is segíti a háború finanszírozásában. Ugyanakkor Németországban az embereknek egyre mélyebbre a zsebükbe kell nyúlniuk. Eközben visszásnak hat, hogy a német ipari szereplők, élükön a BASF-fal, kongatják a vészharangot. Extrém esetekben le kellene állítani a termelést Ludwigshafenben - figyelmeztetett nemrég Martin Brudermüller, a BASF vezérigazgatója azzal kapcsolatban, hogy mi történne, ha oroszországi gázszállításokat leállítanák.

Michael Thumann, a Zeit szerkesztője évek óta figyelemmel kíséri az energiapiaci fejleményeket, és élesen bírálja a Gazprom és a BASF/Wintershall közötti szoros kapcsolatot. Szerinte a német cégcsoport az elmúlt 20-30 évben hagyta magát kizsákmányolni.

Az ARD Monitor Magazin rendelkezésére álló dokumentumok szerint a Gazprom többször próbálta a Wintershall-t felhasználni érdekeinek érvényesítésére. A magazinnál arról írtak, hogy a Gazprom erősebb lobbit vár Németországban a Wintershalltól, és jobb védelmet Oroszország számára a szankciókkal szemben.

A magazin kérdésére a Wintershall Dea úgy válaszolt, hogy a vállalat kommunikációs stratégiáját a részvényesekkel valamint az igazgatósággal egyeztetve kommunikációs osztályuk alakította ki, melybe a Gazpromnak nincs beleszólása.

A Wintershall Dea és a Gazprom közötti szoros kapcsolat már 2015-ben is megmutatkozott. Ekkor a cég eladta a rehdeni gáztározót a Gazpromnak, mely németország legnagyobb földgáztározója volt. Cserébe a Wintershall részesedéseket kapott az orosz energiaóriás szibériai gázmezőiben. A megállapodásnak 2014-ben kellett volna létrejönnie, azonban a Krím annektálása után ezt felfüggesztették. Ekkor sajtóértesülések szerint a Wintershall anyavállalatának, a BASF-nek a vezetője e-mailt küldött Sigmar Gabrielnek, akkori gazdasági miniszternek, és sürgette, hogy engedélyezzék az üzletet. A szociáldemokrata alkancellár ebbe beleegyezett, és több milliárd dolláros garanciát vállalt az ügyletre. A szövetségi kormány akkor azt mondta, hogy az ellátásbiztonság a megkötött üzletet nem érinti. Az Ukrajna elleni támadást követően a szövetségi kormány államosította a tárolót, így az visszakerült Németország tulajdonába.

A Wintershall azonban az ukrajnai háború kitörése után is folytatta a Gazprommal közös szibériai gázkitermeléseit, melyből bevételeinek fele származik. Bár egyre nagyobb rajtuk a nyomás, hogy állítsák le minden létező projektjüket és tevékenységüket Oroszországban, azonban erre nem hajlandók.

Mario Mehren a Wintershall Dea vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a vállalatuk termeléssel, és nem kereskedéssel foglalkozik. Nem importálunk gázt Oroszországból, így minket nem érintenek a szankciók - hangsúlyozta Mehren. Hozzátette, hogy Szibériában a Gazprommal közösen termelnek gázt, de annak kereskedelmével az orosz partner gondoskodik.

A cégvezető azt is hangsúlyozta, hogy az oroszországi gázimport nem helyettesíthető azonnal, ahogy erre a német kormány többször is rámutatott.

Az igazgatóságról folytatott intenzív megbeszélések után úgy döntöttünk, hogy továbbra is részt veszünk a meglévő oroszországi projektjeinkben. Ha kiszállunk, milliárdok jutnának az orosz államhoz – mondta Mario Mehren.

A BASF közben arra hivatkozik, hogy a jelentősen megnövekedett energia- és nyersanyagköltségek éreztetik hatásukat a vegyipari óriásnál, de ezt nagyrészt magasabb eladási árak formájában tovább terhelik a vásárlókra. A német kormány eközben soha nem látott energiaválsággal néz szembe, aminek hatására Hannoverben már elzárták a melegvizet a középületekben, Berlinben pedig lekapcsolták a közvilágítást. Az egyre magasabb gázárak miatt a német polgárok is egyre hangosabban adnak hangot elégedetlenségüknek, legutóbb Bayeruthban fogadta füttykoncert Robert Habeck alkancellárt.