A MET csoporthoz tartozó Dunamenti Erőműben megkezdődött egy olyan elektromos kazán telepítése, amely a többlet-zöldenergia felhasználásával fűtésre alkalmas forró vizet állít majd elő – tette közzé a társaság.

Fotó: Dunamenti Erőmű

A beruházás jelentőségét az adja, hogy az e-kazán használatával nem kerül az egyékbént feleslegben termelt áram a villamosenergia-rendszerbe, így annak egyensúlyának fenntartása érdekében sincs szükség a rendszerirányító részéről költséges beavatkozására. Az e-kazán lényegében szabályozható és rugalmas „fogyasztóként” működik a MET közleménye szerint.

A berendezés 30 megawatt  kapacitású, a rugalmasságnak hívott funkciója pedig lehetővé teszi akár 120 megawatt új zöldenergia-forrás biztonságos integrálását a villamosenergia-hálózatba. A berendezést Norvégia vezető gőz- és hőtechnikai társasága, a Parat gyártotta. Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója elmondta: „Ez a power-to-heat megoldás úgy segíti majd a hálózat kiegyensúlyozását, hogy a felesleges energiát hővé alakítja át, amely átmenetileg egy hőtároló tartályba kerül. Ezzel a berendezéssel a saját telephelyi hőfogyasztásunk földgáz-mentesíthető, de a hőből még a százhalombattai távfűtés-szolgáltatásra is juthat.” 

Gerse Pál, a MET rugalmassági eszközökért felelős divíziójának igazgatója hozzátette, hogy bár a Dunamenti Erőmű már rendelkezik hálózati csatlakozással, a kazán függetlenül működik majd az erőmű meglévő egységeitől. Ez a megoldás Magyarországon még egyedülálló.

A MET csoport

A svájci központú MET csoport tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 13 országban van jelen, 27 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. Jelentős a tapasztalata a zöld- és a rugalmassági energetikai eszközök üzemeltetésében. Konszolidált árbevétele 2021-ben 18,1 milliárd euró volt, abban az évben 55 milliárd köbméter gázzal és több mint 50 terawattóra árammal kereskedett.