Energia

Ha teljesül ez a feltétel, akkor Európában a jövő télen sem lesz gázellátási fennakadás

Az alternatív megoldások képesek pótolni az orosz gázt.

Londoni iparági elemzők szerint Európában a következő télen sem lesz súlyos földgázellátási fennakadás, ha sikerül tartani az eddig elért fogyasztáscsökkentést. 

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics felidézi friss tanulmányában, hogy Németországban – amelynek energiaellátási folyamatai jól kivetíthetők Európára – az ipar és a háztartási szektor az áremelkedések hatására egyaránt 20 százalékkal csökkentette földgázfogyasztását a 2018–2021 közötti időszak átlagához képest. A ház szerint ez a fogyasztáscsökkentés – ha tartósnak bizonyul – várhatóan lehetővé teszi, hogy Európa komoly ellátási zavarok nélkül tölthesse a következő telet is. 

Fotó: ANP via AFP

Az Oxford Economics elemzése szerint Európa földgázellátása folyamatos. A távvezetéken érkező orosz földgáz mennyisége 85 százalékkal csökkent ugyan a tavalyi negyedik negyedévben 2019 azonos időszakához mérve, 

a cseppfolyósított földgáz (LNG) beáramlása és a nem orosz eredetű távvezetékes ellátás azonban egyaránt erőteljes

– áll az elemzőház értékelésében. Az Oxford Economics elemzői megállapítják: a fogyasztás meredek csökkenése és a robusztus ellátási helyzet együttes eredményeként egészséges az európai földgáz-tartalékolási helyzet, a történelmi távlatú átlagokhoz képest az európai tározókban lévő mennyiség szezonális rekordokhoz közelít.

Mindezek alapján a ház szerint nagyon valószínű, hogy Európában augusztus végére eléri a tározói kapacitások száz százalékát a földgázkészlet – áll az Oxford Economics előrejelzésében.

A tanulmány szerint mindezt alátámasztja, hogy az európai tározók jelenlegi töltöttségi szintje 66 százalék, amely szokatlanul magas az évnek ebben a szakaszában, és mindezek alapján rendkívül valószínűtlen, hogy Európa akár a mostani, akár a következő téli időszakban földgáz nélkül maradjon.

Az Eurasia Group nevű londoni politikai-gazdasági kockázatelemző csoport friss számításai alapján szintén nagyon valószínűtlennek nevezte, hogy Európában akár a jelenlegi, akár a 2023–2024-es téli szezonban földgázhiány alakuljon ki. 

Az Eurasia elemzői szerint ugyanis az Oroszországon kívüli forrásokból beszerzett földgázmennyiség növekedése és az idei téli fogyasztás csökkenése nyomán az európai tározók telítettsége még márciusban is legalább 60 százalékos lesz a tavalyi azonos időszakban mért 20 százalék helyett, és ez lehetővé teszi, hogy Európa a jövő téli szezon előtt, valószínűleg már a nyáron a maximális tározói kapacitásra töltse fel földgázkészleteit. A Moody’s Investors Service Londonban ismertetett legutóbbi szektorelemzésében kiemelte, hogy az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével. 


 

gáz energia
Kapcsolódó cikkek