Oroszország leállította a szállítást Lengyelországba a Barátság olajvezetéken keresztül – jelentette be hírügynökségek szerint a lengyel olajcsoport, a PKN Orlen vezérigazgatója, Daniel Obajtek.

General view of PKN Orlen SA oil refinery in Plock. The country's largest oil refinery, (Plock refinery) and parent company, PKN Orlen is located there; it is served by a large pipeline leading from Russia to Germany. PKN ORLEN is a Polish company and one of Central Europe's largest refiners of crude oil.
Fotó: Thierry Monasse

Obajtek szerint a vállalat biztosítja a kieső mennyiségek pótlását. A felhasznált nyersolajnak már csak 10 százaléka érkezik Oroszországból, ezt képesek lesznek más forrásokból pótolni – írta a Twitteren.

A PKN – amely rekord tavalyi profitról számolt be – teljes mértékben el tudja látni a finomítóit tengeri szállítással, és a Barátság elapadása nem vezet benzin- és dízelhiányhoz a vásárlóik számára – ígérték.

Orlen petrol station in Warsaw, Poland on June 13, 2019
Fotó: Mateusz Wlodarczyk 

Kiderült, hová árazta magát Magyarországon az Orlen – érdemes figyelni a benzinkutakat

Olyan árstratégiával vetette meg a lábát a magyar piacon a lengyelországi Orlen a Világgazdaság által készített összehasonlítás alapján, amely segítheti, hogy erősítse a közelmúltban megszerzett pozícióit a szakma hazai nagyjai között. Ám még sok más érdekességbe is botlottunk.

A PKN szállítási szerződése az orosz Rosznyeft vállalattal februárban lejárt, ezt követően a szintén orosz Tatnyefttel kötött megállapodás alapján kaptak olajat. A Barátság vezeték – többek közt a magyar kormány erőteljes ellenállásának köszönhetően – mentességet kapott az orosz olajra kivetett európai uniós szankciók alól. A Barátságon keresztül a lengyeleken kívül Németország, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia is kapott eddig olajat.

Tengeri szállítással a lengyelek már jó ideje nem vásárolnak orosz olajat, az ellátás jelenleg jórészt Nyugat-Afrikából, a Földközi-tenger térségéből, az Öbölből, illetve a Mexikói-öböl térségéből érkezik a gdanski terminálon keresztül. Még többet is kapnak, mint amennyit maguk fel tudnak használni a finomítóikban, így jut belőle Németországba is.

Pénteken megint nagyot esik a benzin és a gázolaj ára, közel a 600 forintos határvonal

Pénteken a benzin és a gázolaj ára is esni fog, a dízel az év eleje óta már több mint száz forinttal lett olcsóbb literenként.