Tenger alatti összekötő áramvezeték megépítését tervezik a franciák és a spanyolok a Vizcayai-öbölben: a régóta húzódó beruházás felgyorsítását tavaly határozták el az miatt, de a felek összevesztek a költségeken. A vitára a napokban a Reuters forrásai szerint pont kerülhet. Mindkét országból ezt jelezték név nélkül nyilatkozó források, és erre utalt korábban Teresa Ribera spanyol energiaügyi miniszter is.

Teresa Ribera spanyol energiaügyi miniszter szerint közel a megoldás.
Fotó: AFP

A vitát részben az okozta, hogy az összekötő kapacitást megduplázó, először 2017-ben bejelentett projekt költségei felszöktek. A 400 kilométeres vezeték az északi spanyol és a nyugati francia partok között most 3,2 milliárd euróba kerülne az ügyre rálátással rendelkező spanyol forrás szerint, ami duplája a korábban becsültnek, ugyanis menet közben kiderült, hogy az útvonalat a francia oldali tengerfenék instabilitása miatt át kell tervezni, az anyagköltségek pedig felszöktek.

Az európai gazdaságok energiahálózatainak szorosabb összekapcsolását az ukrajnai háború okozta energiaválság tanulságai is sürgetővé teszik.

New Combined Electricity Project Connect Spain and France
Fotó: David Ramos / Getty Images

A francia–spanyol viszonylatban ugyanakkor nemcsak a költségek növekedtek, hanem a két ország közti eredeti politikai-energiaügyi felállás is megváltozott. Amikor a projekt megszületett, a nukleáris energiára építő Franciaország tetemes mennyiségben exportált áramot Spanyolországba. Időközben azonban a spanyolok nagy megújulóenergia-termelőkké váltak, amit exportálnak is, emiatt azt várták el, hogy Párizs a költségek nagyobb részét vállalja magára a korábban tervezettnél.

Ez a véleményeltérés a Reuters forrásai szerint ráadásul összekapcsolódott egy másik energiapolitikai vitával. Madrid ugyanis ellenzi a franciák törekvését, hogy az ismerje el támogatandó energiafajtának a nukleáris energia bevonásával előállított „vörös” hidrogént.

A hírügynökségnek nyilatkozó spanyol források szerint a megegyezés várhatóan azt tartalmazza majd, hogy Franciaország – amelynek nukleáris ipara nehézségekkel küzd – mégiscsak vállalja a költségek eddiginél nagyobb részének az előteremtését. A vezetéket a francia RTE és a spanyol REE 2025-re építené meg, de a projekt valószínűleg máris késedelmet szenved. A vezeték 5000 megawattra, azaz a duplájára növelné az energiacsere kapacitását. Ez a mennyiség 5 millió háztartás ellátásához elegendő.

Létrejött az európai atomkoalíció

Az uniós energiaügyi miniszterek gyűlésén francia kezdeményezésre fogtak össze a nukleáris energiát támogató országok.

 

ót