Két újabb engedélyt adott ki a paksi 5. és 6. nukleáris blokk építéséhez az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). Az egyik a fővállalkozó által használt raktárak létesítésére vonatkozik, ideértve a csőszerelvények, az acélszerelvények és a tartályok rakterületét, a másik a hőszigetelés komplexumának adminisztrációs és kiszolgálóépületére, amelyet majd a korróziógátló munkálatokat végző személyzet is használ.

Ötméteres mélységig végeztek a munkával. Fotó: Paks II.

Az engedélyt a hivatal a beruházó Paks II. Zrt. kérelmére adta meg. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy.

A két új, 1200 megawattos, orosz tervezű paksi blokk orosz kivitelezésben készülne. 

Bár a projektre közvetlenül nem vonatkoznak az Oroszország ellen hozott uniós szankciók, a kivitelezést nehezítik a geopolitikai feszültségek.

Hónapok óta fennálló probléma például, hogy az illetékes német minisztériumok nem adják meg az exportengedélyt a létesítmény irányítástechnikáját kifejlesztő Siemens cégnek, holott a német társaság francia partnere már tavaly a birtokában volt ennek az engedélynek. Vélhetőleg e lassúság az oka annak is, hogy legutóbbi cikkünk szerint állt a reaktor alapjának kiásása, mert a kivitelező tavaly ősszel elvégezte a tőle megrendelt munkát, az alap további mélyítésére pedig nem kapott még megbízást a szükséges engedély hiányában. Így azután az atomerőmű-projekteknél mérföldkőnek számító „első betonöntés” is későbbre marad, holott tavaly még 2023 tavaszi időpontot lehetett remélni. Már a beruházásra vonatkozó szerződések módosítása sem kizárt.

Az OAH engedélye ezek fényében nagyobb súlyú, hiszen a beruházás haladását jelzi. Ugyanakkor fontos, hogy „csak” kiegészítő, a kivitelezéshez szükséges épületekről van szó, nem közvetlenül magának az atomerőműnek az építéséről.