Energia

Moldova már nem kap több orosz gázt

A Gazprom december óta csak az Oroszország által támogatott, Dnyeszteren túli szeparatista területet látja el szállításokkal.

Moldova már nem kap orosz gázt, mivel nem fogadja el  a Gazprom gázipari óriáscég zsarolását, amely igyekszik megnehezíteni a szállítások kifizetését

– fogalmazott az ország energiaügyi minisztere. Victor Parlicov szerda este a TV8 televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy 

a Gazprom december óta csak Moldova oroszok által támogatott, Dnyeszteren túli szeparatista régióját látja el energiával.

Moscow,,Rus,,February,2022:,Flag,With,The,Gazprom,Logo,Waving
Fotó: Shutterstock

A The Guardian cikke szerint Parlicov elmondta, hogy az Ukrajna és az tagállama, Románia közé ékelődő Moldova az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 300 millió eurós hitelének köszönhetően tudta biztosítani az európai gázszállításokat.

A szeparatista terület nem fizetett a gázért korábban, és most sem fizet

– mondta Parlicov. 

A Gazprom elviseli az onnan származó adósságokat. De amikor Moldova többi részébe is érkezett gáz, az orosz cég az ellátás csökkentéséhez, vagyis zsaroláshoz folyamodott

– tette hozzá.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy éleződött a konfliktus Moldova és Oroszország között, az előbbi ugyanis hozomra nem akart fizetni a Gazpromnak, az utóbbi viszont ragaszkodott az előre fizetéshez. A Romániával határos és hozzá etnikailag is szorosan kötődő Moldovában az utóbbi időben az ukrajnai energiarendszert ért orosz rakétatámadások miatt áramkimaradások voltak, a Gazprom pedig a gázszállítások leállításával zsarolta a kormányt.  

Februárban Moszkva azzal vádolta meg Ukrajnát hogy a terület elfoglalására készül, az ukrán fél azonban tagadta ezt. Oroszország szintén tagadta azokat az ukrán állításokat, amelyek szerint Moldova destabilizálására készülne, új frontvonalat nyitva az ukrajnai háborúban.

 

Moldova orosz gáz Gazprom
Kapcsolódó cikkek