Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója találkozott Rafael Grossival, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával Kalinyingrádban. A találkozó az elmúlt évben kialakult, rendszeres gyakorlat jegyében zajlott a Roszatom közleménye szerint, az érdekelt orosz felek és a NAÜ képviselőinek részvételével.

A general view of the Russian-controlled Zaporizhzhia nuclear power plant in southern Ukraine on March 29, 2023.
Orosz eszközöket kapott az ukrán atomerőmű. Fotó: AFP

A megbeszélés fókuszában a zaporizzsjai atomerőmű nukleáris biztonságával és védelmével kapcsolatos kérdések álltak, továbbá megvitatták Rafael Grossi március 29-i helyszíni látogatásának tapasztalatait. 

Rafael Grossi személyesen is láthatta az erőművet ért támadások következményeit, amelyek még tavaly novemberben, utolsó látogatását követően történtek.

Pozitívan értékelte az új orosz dízelgenerátorok és a blokkokhoz rendszeresített moduláris áramfejlesztők üzembe állítását. Alekszej Lihacsov tájékoztatta a NAÜ főigazgatóját azokról az intézkedésekről, amelyeket az orosz fél a zaporizzsjai atomerőmű biztonságos üzemeltetése érdekében tett. A találkozó résztvevői megvitatták az erőmű nukleáris és fizikai biztonságának szavatolását célzó, Grossi által előterjesztett kezdeményezés nyomán kialakult helyzetet. Orosz részről hangsúlyozták, hogy készek folytatni a javasolt intézkedések megvalósítását.

Megvitatták az Oroszország és a NAÜ között egyéb területeken folyó és jövőbeni együttműködéseket is. Megegyeztek, hogy kapcsolatban maradnak.

Orosz részről a megbeszélésen Alekszandr Trembickij, az orosz nukleáris hatóság, a Rosztyehnadzor vezetője, Igor Kirillov, az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek sugár-, vegy- és biológiai védelmi parancsnoka, Vlagyimir Masevszkij, az Orosz Gárda objektumvédelmi főigazgatóságának első embere, továbbá Igor Visnyeveckij, az Oroszországi Föderáció Külügyminisztériuma Atomsorompó- és Fegyver-ellenőrzési Főosztályának helyettes vezetője vett részt.