A járvány és a szankciók nem akadályozták az új paksi atomerőmű építését – jelentette ki újságíróknak a fővállalkozó anyavállalata, a Roszatom vezérigazgatója Nyevszkij Nemzetközi Környezetvédelmi Kongresszuson.

Russian Energy Week
MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 12: ROSATOM President Alexey Likhachev attends a session within the Russian Energy Week in Moscow, Russia on October 12, 2022. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Alekszej Lihacsov: ez a projekt rendkívül fontos számunkra az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatunktól függetlenül.
Fotó: Sefa Karacan / AFP

 

A TASZSZ szentpétervári híre szerint Alekszej Lihacsov azt is kifejtette, hogy az építkezés a Roszatom szakemberei részéről egy percre sem állt le. Hangsúlyozta, hogy

 „az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatunktól függetlenül ez a projekt rendkívül fontos számunkra. Kétségtelen, hogy ez volt, van és lesz az egyik fő prioritásunk, és ez válasz arra a figyelemre és támogatásra, amelyet a magyar vezetés tanúsít. Az építkezés a járvány és a szankciók ellenére egy percre sem állt le.”

Kitért arra, hogy a magyar partnerek még gyorsabban szeretnék előrevinni a projektet annak érekében, hogy az évtized végére az ország megkapja az első blokkot. Ez azonban bizonyos szervezési és jogi erőfeszítéseket igényel. „Mindent megteszünk, hogy ne hagyjuk cserben kollégáinkat” – mondta.

A Világgazdaság ma beszámolt, hogy a beruházás gyorsítópályára került, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint az Európai Bizottság jóváhagyta a kilenc éve kötött szerződések módosítását.