Óriási érdeklődés övezi Romániában az áramfejlesztő napelemes rendszerek telepítésére állami támogatást nyújtó Zöldház program idei kiírását. 

A pályázók régiók szerint jelentkezhetnek az erre a célra létrehozott online felületen, az eddig sorra kerülő három térségben percek alatt kimerült a keret. 

 

Construction,Workers,Install,Photovoltaic,Solar,Electric,Panels,On,The,Roof
Az eddig sorra került három térségben percek alatt kimerült a pályázati keret.
Fotó: Shutterstock

A székelyföldi megyéket is magában foglaló északkeleti régió számára elkülönített összeg például mindössze öt percig volt elegendő, ez idő alatt csaknem 14 ezer személy iratkozott fel. Az északnyugati fejlesztési régió (Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szilágy, Szatmár és Máramaros megye) a soron következő, a megpályázható összérték 240 millió lej (48,5 millió euró). Az egyházközségek számára 17,5 millió lej az elkülönített keret. A kedvezményezettek 20 ezer lejes (4050 euró) támogatásban részesülnek, a szükséges önrész 2000 lej. A Zöldház program összköltségvetése 1,75 milliárd lej (353,5 millió euró), a pályázati keretből elvileg több mint 87 ezer házra kerülhet napelem.

Sikeressége ellenére a programot nem övezi osztatlan elismerés. Az Intelligensenergia-egyesület elnöke, Dumitru Chisalita egy konferencián kifejtett véleményét például így idézi a Wall-Street portál: „Szükségesek a napelemeshez hasonló állami programok, ám az energiapolitikáknak nem a szerencsére kellene épülniük.” A földgáz-, villamosenergia- és hidrogéniparban, valamint az energiatakarékossági megoldások terén tevékenykedő szakembereket tömörítő civil szervezet vezetője szerint Romániában

évtizedekig semmit nem teszünk, aztán azt hisszük, két hét, két év alatt alatt minden lemaradásunkat be tudjuk hozni.

A környezetvédelmi minisztérium honlapján futó 12, a lakosságot, cégeket és hatóságokat célzó zöldberuházásokat támogató projekt jelenleg szerencsejáték formájában zajlik – tartja a szakember. „Az ember belép egy alkalmazásba, aztán kap egy »sorsjegyet«, amellyel vagy nyer, vagy nem. Márpedig az energiapolitikákat nem a szerencsére, hanem a lehetőségekre, a reális szükségletekre kellene alapozni.” 

Az elnök szerint a napelemrendszerek telepítését 20 ezer lejjel támogató Zöldházhoz hasonló állami programok célközönségét több szempontból is szűkíteni kellene: egyrészt csak magas energiahatékonyságú épületek jöhessenek szóba, másrészt csak azok a személyek, akik valóban támogatásra szorulnak. 

A megújuló energiát csak akkor érdemes használni, ha maximálisan hatékony körülményeket teremtesz hozzá. Nem telepítesz napelemet egy roskadozó viskóra, az ily módon folyósított támogatás ugyanis kidobott pénz a megtermelt energia egy részének elfecsérlése miatt, még akkor is, ha zöldenergiáról van szó.

Az Intelligensenergia-egyesület elnöke szerint úgy dobják piacra ezeket a „sorsjegyeket”, hogy közben a minimális háttérfeltételek sincsenek biztosítva, például hónapokat kell várni a kétirányú villanyórákra, amelyek nélkülözhetetlenek az országos hálózatra visszatápláló, úgynevezett on-grid napelemrendszerek beüzemelésénél. Arról nem is beszélve, hogy több millió termelő-fogyasztó esetén a hagyományos rendszerből részben vagy teljesen kilépők által már nem fizetett díjszabásokat a további több millió, szerényebb anyagi hátterű fogyasztónak kellene majd állnia.

Egyre nagyobb lyuk tátong a román költségvetésen, elküldték az adóhatóság vezetőjét

Napról napra nő a bukaresti kormányra nehezedő társadalmi nyomás.