Az MVM Partner Zrt. magába kívánja olvasztani a 100 százalékos tulajdonában lévő Powerforum Zrt-t. A tervezett lépés már megkapta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal előzetes hozzájárulását.

A lakossághoz is az MVM Partneren át jut el az áram.
Fotó: Róka László / MTI

A vállalategyesüléshez az MVM Partner vezérigazgatója, Orbán Gábor, valamint Pozsgai Imre Gábor, a társaság általános ügyekért felelős igazgatója kérte a MEKH előzetes hozzájárulását. A lépést a két társaság nagysága, gazdasági ereje és munkavállalói létszáma alapján tartják indokoltnak. Ezen indoklás észszerűsége kitűnik a két társaság gazdálkodási mutatóiból is. Az MVM Partner 2022-es nettó árbevétele 2692,5 milliárd forintot tett ki, az adózott eredménye pedig 39,6 milliárdot, az átlagos statisztikai létszáma pedig 125 fő volt. Vele szemben a kétfős Powerforum közel 39 milliós forgalom mellett 23 millió forint nyereséget termelt.

Más-más áll az eltérő méret és gazdasági erő mögött 

A 2002-ben alakult MVM Partner az állami MVM Zrt. 100 százalékos tulajdonú versenypiaci leányvállalata, egyben az MVM csoport egyedüli villamosenergia-nagykereskedője. Európa más országaiban is kereskedik árammal. A budapesti központjában működő Central Trading Flooron keresztül számos európai tőzsdén és OTC piacon jelen van  mutat. Három nagykereskedelmi leányvállalatát is figyelembe véve 20 európai ország villamosenergia-piacán aktív, 14 országban működtet önálló mérlegköröket, továbbá 11 villamos energia tőzsdén van jelen. Kereskedelmi tevékenysége összekötő kapocsként szolgál a termelés, a fogyasztás, valamint a nagykereskedelmi piacok között. 

A társaság a hazai piac legnagyobb áramkereskedőjeként egyben a legnagyobb hazai szerződött termelői portfólióval rendelkezik.

Az egyetemes szolgáltatókon keresztül látja el az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági fogyasztók döntő részét, a rendszerszintű szolgáltatások nyújtásával nagymértékben hozzájárul a hazai villamosenergia-rendszer stabil működéséhez. Az MVM Partneré a hazai villamosenergia-piac legnagyobb mérlegköre is, amelyben nagyerőművek, kiserőművek, megújuló termelők, fogyasztók és kereskedők is vannak.

Az aukció a kapocs a két cég között   

Rendszeresen tartott villamosenergia-értékesítési aukciói a most beolvasztandó leányvállalata, a Powerforum árverési felületén keresztül történnek. A Powerforum 2008-ban jött létre, működésének alapja az MVM Piactér néven akkor már hatodik éve működő, internet alapú kereskedési platform volt. 

A Powerforum elektronikus energiakereskedelmi piactere egy internetalapú hirdetőtábla, amely a regisztrált felhasználóknak kínál megkülönböztetés-mentes, átlátható lehetőséget a szerződéses partnereik megtalálására, szükségleteik beszerzése, illetve feleslegek értékesítésére – olvasható a társaság üzleti jelentésében.

Segíti a felhasználóit, hogy eladási, illetve vételi szándékaikat minimális költségekkel hirdessék meg. Hozzájárul a piac likviditásának növeléséhez.