Brüsszel várja el a napelemes bruttó elszámolás bevezetését – reagált közleményében az Energiaügyi Minisztérium a jövő év első napjától hatályos változásokat ért kritikákra.

Pontosabb lesz az elszámolás, a többi később kiderül.
 Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mint közli, a brüsszeli rendelkezések a jövő évtől kötelezik a tagállamokat a bruttó elszámolás bevezetésére. A brüsszeli irányelvnek megfelelő hazai szabályozási tervek finomhangolása folyamatban van, a témában további egyeztetések várhatók. A kormány az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is támogatja a családokat abban, hogy saját fogyasztásukat részben környezetbarát napelemes rendszerek telepítésével fedezzék. 

A híresztelésekkel szemben a már megvalósult és az újabb beruházások az elkerülhetetlen változások jövő évi életbe lépése után is megtérülnek a háztartások számára.

Még egyeztetnek

A 2024. január elsejétől hatályos uniós rendelkezésekhez igazodó hazai szabályozás fő elemei a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tavalyi döntései nyomán már eddig is ismertek voltak. Finomhangolásukon a megvalósult vagy megkezdett fejlesztésekben érintett családok érdekeit figyelembe véve dolgozik az Energiaügyi Minisztérium. Az előkészületben lévő változások lehetővé teszik valamennyi beruházás megtérülését, a szakmai egyeztetések folytatódnak. 

A napelemek elterjedését az elmúlt években számtalan módon és eszközzel támogatta, ösztönözte a kormány – idézi fel a közlemény.

 Ennek is köszönhető, hogy az ipari és lakossági napenergiás kapacitások minden várakozást meghaladó ütemben bővültek Magyarországon. A tavalyi rekordévben mintegy 1100 megawatt új teljesítmény épült ki, idén már az első nyolc hónapban ennél több kapacitás csatlakozott a hálózatra.

Gőzerővel fejlesztik a hálózatokat a napelemek miatt

Párhuzamosan zajlik az új háztartási napelemes rendszerekre októberben elrendelt átmeneti betáplálási korlátozás alapos felülvizsgálata. Az ideiglenes zárolás alól felszabadítható körzetekről szeptemberben várható bejelentés. A kormány 160 milliárd forint összértékben támogat hálózatfejlesztési beruházásokat az ország minden részében, amelyek jórészt az időjárásfüggő megújulók további térnyerését segítik elő.

„A hazai energiapolitika elsősorban a tiszta atomenergiára és napenergiára alapoz az energiafüggetlenség megteremtése, a biztonságos áramellátás és a klímacélok teljesítése érdekében. A kormány ennek jegyében a családok számára is minden támogatást meg kíván adni a napelemes rendszerek megtérülő telepítéséhez” – nyugtat a szaktárca.