Pénteken lesz egy éve, hogy az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) kiadta a két új paksi atomblokk létesítésének és előzetes nukleárisbaleset-elhárítási tervének engedélyét, továbbá kijelölte e blokkok biztonsági övezetét. A létesítési engedélyben azonban hatósági visszatartási pontokat is meghatározott.

Paks II, erőmű
A beruházás már a kivitelezési szakaszban tart.
Fotó: Paks II.

Akkori döntése szerint nem kezdhető meg a nukleáris biztonság szempontjából fontos építmények létesítése, amíg a fővállalkozó Paks II. Zrt. be nem nyújtja a frissített előzetes biztonsági jelentését, és amelynek a megfelelőségéről az OAH írásban nem nyilatkozik. A jelzett dokumentumot a hivatal megkapta, ám – mint a Világgazdaság érdeklődésére most közölte – a frissített előzetes biztonsági jelentés (EB-EBJ) vizsgálata még tart. A hivatal jelenleg a Paks II. Zrt.-től vár kiegészítő információt. 

A jelentést akkor fogadja el a hatóság, ha megbizonyosodott arról, hogy a dokumentum megfelel a vizsgált szempontoknak.

Arra a kérdésre, hogy a jelentés elfogadásáig pontosan milyen munkák nem indíthatók meg a területen, az OAH úgy fogalmazott, hogy „a beruházási területen a létesítési és egyéb engedélyekben foglaltak szerinti munkák végezhetők, jelenleg a terület előkészítése folyik”. Ezt úgy írta körül tavaly, hogy „a nukleáris biztonság szempontjából fontos építmények létesítése nem kezdhetők meg”.

Itt tehát a tilalom elsősorban a reaktorcsarnokra és a vele kapcsolatos berendezésekre vonatkozhat. Nem tudni, hogy a reaktor alapteste minek minősül, de az jó eséllyel építhető. 

Tulajdonképpen akkora kell, hogy a Paks II. kezében legyen az előzetes biztonsági jelentésének a jóváhagyása, amikor kezd az építmény a „földből kinőni”.

Ez azonban még odébb van, jelenleg a résfal kialakítása és a 6. blokk alatti talaj kitermelése van soron. Fontos, hogy mivel a beruházáshoz több száz engedélyre van szükség, egyik vagy másik hiánya nem bénítja le az egész kivitelezést, csak egy konkrét szakasszal kell miatta kivárni.

A két, egyenként 1200 megawattos, orosz tervezésű és kivitelezésű, mintegy 10 milliárd eurónyi orosz hitelkerettel a háttérben épülő atomerőmű kapcsán a Világgazdaság néhány napja adott helyzetképet. Augusztus 18-án ugyanis aláírták a beruházás kivitelezési szerződésének módosítását, két nappal korábban pedig hatályba lépett a pénzügyi megállapodás módosítása. A változtatásokra a megváltozott körülmények és a kivitelezés felgyorsítása miatt volt szükség. Ezzel a projekt a tervezésiből átlépett a kivitelezési szakaszba.

Pakson napi 24 órában dolgoznak a résfal kialakításán. Már 467 méternyi már megépült, kezdődik a hatos blokk alatti talajkitermelés, nagy erőkkel folyik a további tervezés, az ősszel pedig startolhat a hosszú gyártási idejű berendezések előállítása és a talajszilárdítás.

A magyar atomenergetika egyébként sokkal régebbi a Paksi Atomerőműnél. Ha többet tudna meg róla, itt megteheti.