Az oroszországi Roszatom kis teljesítményű, RITM-200N típusú reaktorral szerelt atomerőművet telepít a Szaha Köztársaságban (Jakutföld) működő Szeligdar bányavállalat Kjucsusz aranylelőhelyének kiaknázásához. Az erről szóló megállapodást a múlt héten zárult VIII. Keleti Gazdasági Fórumon írták alá.

Rosato
Az aláírók: Anatolij Bobrakov miniszterhelyettes, Ajszen Nyikolajev, a Szaha Köztársaság vezetője, Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Szergej Tatarinov, a Szeligdar bányaholding vezérigazgatója.
Fotó: Roszatom

A Távol-Keleten és az Északi-sarkvidéken a távoli elszigetelt területeken nagyszámú ígéretes ásványlelőhely található. A bányászat energiaellátása azonban mára megoldott a kis teljesítményű atomerőművek használatával, 

a most építendő atomerőmű pedig fellendítheti Jakutföld sarkvidéki régióinak fejlődését azáltal, hogy biztosítja az ipari termelés energiaellátását, később pedig kiváltja a dízelüzemű erőműveket.

Hozzájárulnak a közeli települések infrastruktúrájának fejlesztéséhez is, ami javítja majd az ott élők életminőségét. A mostani beruházás tervéről és részleteiről már májusban nyilatkozott a Világgazdaságnak Jevgenyij Pakermanov, a Rosatom Overseas elnöke. 

A kis teljesítményű atomerőművek révén Jakutföld távoli északi területei megbízható energiaforráshoz jutnak a Kjucsusz aranylelőhely, a Tyiretjak és a Deputatckoje ónlelőhelyek kiaknázásához. Bízom benne, hogy a közös erőfeszítésekkel meg fogjuk teremteni a régióban a kedvező feltételeket a nagy ipari projektek megvalósításához. Ezzel nőni fog a Szaha Köztársaság (Jakutföld) sarkvidéki térségének vonzereje a befektetők számára – idézi a közlemény Alekszej Lihacsovot, a Roszatom vezérigazgatóját.

Kis, moduláris atomreaktorra előbb-utóbb Magyarországnak is szüksége lehet. Arról, hogy miért és mikor, a közelmúltban Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszélt a Világgazdaságnak.  

A RITM-200N reaktort az orosz atomjégtörő flotta hajóin már évek óta használják, eddig nyolc készült belőle. 

Ezek négy, újgenerációs univerzális atomjégtörőt hajtanak meg, üzemanyagukat elég ötévente cserélni. Az atomerőmű építése során több mint ezer, az üzembe helyezést követően pedig mintegy hatszáz új munkahely jön létre. A jakutföldi kis teljesítményű atomerőmű létesítési engedélyét 2023 áprilisában adták ki és 2023. augusztus 29-én nyílt meg az építők uszty-kujgai telephelye. Oroszországban jelentősen bővül a belföldi ipart támogató intézkedések köre. Ezek nyomán felgyorsulnak a nagy projektek, köztük az energetikaiak A Roszatom és tagvállalatai is részesei ennek a folyamatnak.