Az Energiaügyi Minisztérium érdemben vizsgálja a Fidesz frakció kérését – olvasható azon a Facebook linken, amely a tárca küldött el a Világgazdaság szerkesztőségébe.

Karnok Csaba
20221214 Deszk Háztartási napelemrendszer telepítése a háztetőre.Illusztráció.Fotó: Karnok Csaba KCDélmagyarország (DM) 20221214 Deszk 

Háztartási napelemrendszer telepítése a háztetőre.
Illusztráció.

Fotó: Karnok Csaba KC
Délmagyarország (DM)
Hamarosan kiderül, érdemes lesz-e jövőre is napelemet telepíteni.
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

 

Egyeztetnek a nagyok

Ebben az is áll, hogy a frakció kérése nyomán a „brüsszeli elvárásoktól eltérő elszámolási lehetőségek” vizsgálata indult meg. A következő napokban a tárca közigazgatási államtitkára, Czepek Gábor a szakmai szövetségek képviselőivel, majd Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével, Juhász Edittel egyeztet.

„Egy méltányos elszámolási rendszer kialakítására törekszünk, amely megfelelően támogatja a magyar családokat a saját áramfogyasztásukat részben fedező, meglévő napelemeik működtetésében” – áll a bejegyzésben.

A hivatkozott kérés arra vonatkozik, hogy az éves szaldó elszámolásban lévő háztartási napelem-tulajdonosok a jövő év elejétől is maradhassanak az éves elszámolásban, és ne kelljen havi elszámolásra váltaniuk, ahogyan a már közzétett tervekben szerepel. Ugyanakkor a „brüsszeli elvárás” a hálózatra újonnan csatlakozó napelemesekre vonatkozik. Ők már nem élvezhetnének semmilyen szaldó elszámolást, velük ehelyett a részleteiben nem ismert, de piacközeli, úgynevezett bruttó elszámolással kell a szolgáltatóiknak elszámolniuk. A bruttó elszámolás bevezetése egyébként is nehézkes lenne a jelenlegi információk ismeretében, például nem lehet tudni, hogy milyen lenne a hozzá szükséges infrastruktúra, és az mikorra épülne ki.

Ki sem látunk a napelemből

Az elmúlt évtizedben jelentősen megváltoztak a hazai villamosenergia-rendszer alapvető jellemzői – írta nemrég a minisztérium. Dinamikusan felfutott a decentralizált, jellemzően időjárásfüggő energiatermelés. Jelenleg több mint 5100 megawattnyi ipari és háztartási napelemes kapacitás üzemel hazánkban. 2023 első hét hónapjában mintegy 1100 megawattal nőtt a fotovoltaikus erőművek összes beépített teljesítménye. Az idei bővülés már most nagyobb, mint a tavalyi rekordév egészében elért gyarapodás. Az időjárásfüggő termelők biztonságos rendszerbe kapcsolását a kormány támogatásával megkezdett nagyarányú hálózatfejlesztések is elősegítik.

Augusztusra elérte a hazai háztartási méretű naperőművek együttes kapacitása a kétezer megawattot az előzetes adatok szerint. Éppen ekkora a Paksi Atomerőmű teljesítménye, a tényleges termelése persze az előbbi naperőművekének a hatszorosa. 

Az előzetes várakozások szerint a háztartási méretű kiserőművek száma 2030-ra érhette volna el a 200 ezret, ám már ezen a nyáron túllépik a 215 ezret – vetítette előre a nyáron az átviteli rendszerirányító, a Mavir.

A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti energia- és klímaterv a bruttó végsőenergia-felhasználásban 29 százalékra tervezi emelni a megújuló energiaforrások arányát. A bővüléshez a továbbiakban is a járul hozzá a legnagyobb mértékben. Az összes beépített kapacitás az előzőleg tervezett szint kétszeresére, 12 gigawattra nőhet 2030-ig. Az időjárásfüggő energiahordozók beillesztését hálózatfejlesztéssel, az energiatárolói és kiegyensúlyozó képességek megerősítésével, a meteorológiai előrejelzések pontosságának javításával segíti elő az Energiaügyi Minisztérium.