Megérkezett az első nukleáris üzemanyag-szállítmány a bangladesi Ruppuri Atomerőműbe. Az atomerőművet ugyanaz az orosz társaság – az Atomsztrojexport – építette, amely az új paksin is dolgozik. Az első adag üzemanyag érkezésével a Ruppuri Atomerőmű megkapta a nukleáris létesítmény státuszt.

Kipakolják az üzemanyagkötegeket tartalmazó csomagokat.
Fotó: Atommedia

Az első szállítmány ünnepélyes érkezésén videó távkapcsolat keretében részt vett Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnöke, Seik Haszina, a Bangladesi Népköztársaság miniszterelnöke és Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója is. A két ország vezetői jelképesen engedélyezték, hogy a nukleáris üzemanyagot az atomerőmű telephelyére szállítsák.

Az üzemanyag megfelel minden biztonsági elvárásnak

A Ruppuri Atomerőmű a Gangesz folyó keleti partján fekvő Pabnában, Dakkától, Banglades fővárosától 160 kilométerre észak-nyugatra található. Banglades első atomerőművéhez az orosz tervezésű VVER-1200 típusú blokkot választotta. A 3+ generációs blokktípus teljes mértékben megfelel az összes nemzetközi nukleáris biztonsági követelménynek. Az egységek üzemideje 60 év, amely további 20 évvel meghosszabbítható – sorolja a társaság közleménye. A beruházás indulásáról a Világgazdaság korábban részletesen beszámolt.  

Az eseményen Alekszej Lihacsov, az állami Roszatom vezérigazgatója egy tanúsítványt adott át Jeafes Oszmannak, Banglades tudományos és technológiai minisztere arról, hogy az üzemanyag megfelel minden biztonsági szabványnak és követelménynek. Az üzemanyag Oroszországban, a Novoszibirszki Vegyi Üzemben, a Roszatom TVEL üzemanyaggyártó vállalatánál készült. Gyártását és szállítását a Bangladesi Atomenergia Hivatal irányította és felügyelte.