Bulgária azon lépése, hogy megawattóránként 20 levás (10,23 eurós) adót vezet be az Oroszországból származó gáz importjára és tranzitjára, „illegális” – mondta Evangelosz Mütilineosz, a görög Mytilineos konszern elnöke.

 

Az orosz gáz útja Európába a déli gázfolyosón.
VG-grafika

 

A görög üzletember szerint kevesen fognak fizetni 

„Az, ahogy Bulgária jár el ebben az ügyben, egyértelműen illegális, nem kétséges” – idézi az Argus Media az üzletembert, aki erről a Görögország After VII konferencián beszélt. Evangelosz Mütilineosz hozzátette, hogy az egyes országok nem határozhatják meg a nemzetközi vám- és kereskedelmi politikát, ez Brüsszel előjoga. Szerinte Bulgária csak a költségvetési hiányát kívánja fedezni az adón keresztül. Kétli, hogy a cége ki fogja fizetni a pluszadó. „Abból, amit hallok, nem hiszem, hogy sokan fognak fizetni” – mondta. 

Aszen Vasziljev bolgár pénzügyminiszter korábban azzal érvelt , hogy az egyik felhasználó ország számára sem drágítja a gázt, mert szerződéseiknek az adott országban van szállítási pontja (Magyarország esetében Kiskundorozsmán – a szerk.), de csak a Gazprom nyereségét csökkenti.

A miniszternek formálisan igaza van, hiszen az adó nem a vevőre továbbhárítható költség, ugyanakkor a közvetett továbbhárítása gyakori, elsősorban a termék árának emelésén keresztül.

Jól bevásárolt orosz gázból a görög kereskedő

A Világgazdaság tegnapi cikke szerint a bolgár adóhatóság (a Bulgartranszgaz tájékoztatása alapján) november 13-ig várják az első bevételeket, amelyeket a Bulgárián át oroszt gázt szállító kereskedőknek kell befizetniük. Másnap már indítják a befizetés alól felmentést kért kereskedők adóellenőrzését. Evangelosz Mütilineosz most azt mondta, hogy a bolgár kormány november 14-től várja a befizetéseket a rendszerhasználóktól, azonban „a piaci szereplők szerint minden üzemeltetőnél eltérő adóbefizetési határidők vannak”. (Ettől függetlenül az energetikai hozzájárulási díjnak elnevezett új adó, vagy vám határideje lehet egységes – a szerk.) Evangelosz Mütilineosz azt hangsúlyozza, hogy az orosz állami Gazprom vagy a regionális importőrök felelősek a fizetésért az egyes szállítási szerződésekben meghatározott szállítási helytől függően. 

Azoknak a cégeknek, amelyek a Sztrandzsa 2-Malkoklar ponton (a bolgár–török határon) kapják meg az árut, meg kell fizetniük ezt az adót, viszont ha a Gazprom felelős a lejjebb lévő pontokba történő szállításért, akkor ezt a költséget a Gazprom viselné. Nem meglepő a görög üzletember aggodalma.

 Cége, a Mytilineos S. A. 2020-ban tíz évre szóló, tehát 2030-ig érvényes gázvásárlási megállapodást kötött az orosz Gazprom Exporttal. A gáz révén a görög társaság a versenyképességét remélte növelni a régióban. A gáz a Török Áramlat szárazföldi folytatásán keresztül érkezik Görögországba.