Az Egyesült Királyság 300 millió fonttal támogatja a következő generációs atomreaktorok működtetéséhez szükséges üzemanyag belföldi termelését. A hivatalos közlés szerint ez lesz az első, Oroszországon kívüli program az alacsonyan dúsított urán (HALEU, High-Assay Low-Enriched Uranium) előállítására.

EDF's Sizewell B nuclear power station is pictured ahead of a visit by Britain's Prime Minister Boris Johnson, in Sizewell, eastern England on September 1, 2022. Outgoing British Prime Minister Johnson on Thursday promised Ł700 million for the Sizewell C nuclear power station project during his final major policy speech. (Photo by CHRIS RADBURN / various sources / AFP)
Politikai és gazdasági indíttatása is van a brit terveknek.
Fotó: Chris Radburn / AFP

A HALEU-t a következő generációs reaktorokban használnák. A program megvalósítása munkahelyeket és befektetéseket is teremt Északnyugat-Angliában, egyben véget vethet Oroszország egyeduralkodásának a HALEU-piacon. 

A beruházás része azoknak a terveknek, amelyek 2050-ig akár 24 gigawatt tiszta, megbízható nukleáris energiát biztosítanak, ekkora az Egyesült Királyság villamosenergia-szükségletének a negyede. Az Egyesült Királyság kormánya további 10 millió fontot biztosít fejlett nukleáris üzemanyagok előállításához szükséges készségek és helyszínek helyi fejlesztésére, segítve a hosszú távú hazai nukleáris üzemanyag-ellátást és a nemzetközi szövetségesek támogatását. Mi több, a közlemény szerint már az a terv, hogy az Egyesült Királyság világelső legyen a nukleáris üzemanyagok gyártásában, és rendelkezzen belföldi urándúsító kapacitással. Claire Coutinho, az energiabiztonságért és a nulla kibocsátásért felelős államtitkár a közlemény szerint egyebek mellett azt mondta: 

„Kiálltunk Putyinnal szemben az olaj-, gáz- és a pénzügyi piacokon, nem engedjük, hogy váltságdíjat kérjen tőlünk nukleáris üzemanyagért. 

Nagy-Britannia adta a világnak az első működő atomerőművét, és most mi leszünk az első nemzet Európában Oroszországon kívül, amely fejlett nukleáris üzemanyagot állít elő. Ez kritikus fontosságú lesz a hazai és külföldi energiabiztonság szempontjából, és Nagy-Britannia történelmi versenyelőnyeire épít.” A tervek – olvasható még – elősegítik a megfizethető és tiszta hazai energiaforrások új beszerzését, így a nettó nullára való átállás nem jelent magasabb árakat, megvédve a háztartásokat a globális instabilitástól.

A moduláris reaktorokon a fókusz

A fejlett moduláris reaktorok fontos szerepet fognak játszani az Egyesült Királyság nukleáris újjáéledésében, mivel a kis moduláris reaktorokhoz hasonlóan kisebbek, az építés gyorsabbá és olcsóbbá tételével pedig megváltoztathatják az erőművek építését. 

Számos kivitelben az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelésen túl sok alkalmazási lehetőségük van, beleértve a hidrogén- vagy ipari hőtermelést.

Az első ilyen erőmű a tervek szerint a 2030-as évek elején áll üzembe. Az Egyesült Királyság kormánya és ipara együtt 26 millió fontot fektet be, hogy a nukleáris üzemanyaggyártó képességet az évtized végére visszahozzák az Egyesült Királyságba. A COP28-on az Egyesült Királyság megerősítette elkötelezettségét a G7 nukleáris partnerekkel való együttműködése mellett, hogy csökkentse az orosz üzemanyagtól való globális függést.