Csak olyan kisebb zökkenők voltak a hazai nukleáris létesítmények tavalyi, első féléves működésében, amelyek alapján a működésük biztonsági szempontból megfelelő volt az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) értékelése szerint.

MVM,Paks
Minden 2023. első féléves esemény nulla alatti szintű volt a nemzetközi atombiztonsági skálán.
Fotó: MVM / Paks

 

„Nulla alatt” hibázott a paksi atomerőmű

A hivatal által felügyelt legnagyobb ilyen magyarországi létesítményben, a paksi atomerőműben a vizsgált időszakban 13 jelentésköteles esemény történt. Mindegyik „skála alatti” besorolású volt, amely a hétfokozatú nemzetközi nukleáris eseményskálán (INES) a nulla szintnek felel meg. INES 1 vagy magasabb besorolású esemény 2012 óta nem történt az atomerőműben. Az események közül

  • 4 a pihentetőmedence hűtőkörét érintette,
  • 4-et nem megfelelő emberi beavatkozás okozott,
  • 3 a főjavítás végrehajtásával függött össze,
  • 2 berendezés meghibásodásból adódott.

Az előző évben csupán 4, 2021-ben pedig csak 11 jelentésköteles esemény történt, de a tavalyi első féléves adat sem volt kirívóan nagy a korábbi évekéhez hasonlítva. A munkavállalók kollektív dózisa magasabb volt az előző évinél, mert a 2. blokk főjavításán a tervezettnél több sugárterheléssel járó munkát kellett elvégezni.

Nem jó irányba mozdult el az üzemanyag-kazetta

Olyasvalami mégis történt az atomerőműben, ami rávilágított a biztonsági előírások egy kisebb hiányosságára (nem volt leírás a testheveder helyes használatáról), amit azóta orvosoltak. Május 16-án ugyanis a friss üzemanyagok dúsításmérése során az egyik üzemanyag-kazettát ki kellett emelni, de a darukezelő operátor tévedése miatt a kazetta nem felfelé, hanem oldalirányba mozdult el. Az operátor azonnal korrigált, baj tehát nem történt, de az OAH magasabb szintű, B típusú vizsgálatot rendelt el. 

A budapesti kutatóreaktorban három jelentésköteles esemény történt, míg 2022-ben egy sem, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatóreaktorában, valamint a kiégett kazetták átmeneti tárolójában is csak egy-egy.

A hivatal féléves értékelésében szó esik azokról a kihívásokról, amelyeket az orosz–ukrán fegyveres konfliktus okoz az ukrajnai atomerőművekben. Az OAH az ukrán fél igényeihez igazodva 2023 áprilisa óta további kilenc olyan segélyszállítmányt küldött Ukrajnába a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség koordinálásával, amelyek növelik az ukrajnai nukleárisbaleset-elhárítási felkészültséget.

Amerikai szakemberek adtak kibervédelmi tanácsokat

Az Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma és az OAH júliusban többnapos képzést tartott a nukleáris védettség egy speciális, de egyre hangsúlyosabb területén, azaz a programozható rendszerek védelméről. Az első három napon a hivatal, a hazai nukleáris létesítmények, a radioaktívhulladék-tárolók és a honvédség illetékeseit képezték tovább az amerikai instruktorok, a további két napon pedig az intézményekét, például a kórházakét és a kutatóintézetekét.