Soha nem volt még ekkora a kereslet a napelemek piacán, a piacvezető gyártók mégis joggal tartanak attól, hogy éveken belül csődközelbe kerülhetnek vállalataik.

napelem park
Fotó: Shutterstock

A fenntarthatóság és a zöldenergia-felhasználás szempontjai az elmúlt évek során soha nem látott mértékben jelentek meg a piacokon, felhajtva ezzel a napelemek és a napkollektorok iránti keresletet. A növekvő keresletre a piac bővülő kínálattal válaszolt, az egyensúly ugyanakkor nem állt be, mivel a kereslet meglovaglására 

tömegével jelentek meg az újabb gyártók újabb termékei, kétszeres túlkínálatot hozva létre a piacon.

Ez a folyamatos kapacitásbővülés csökkenő termékárakat hozott magával, ami kedvezőtlenül hatott a szektorban érintett cégek árrésére és profitgeneráló képességére. A befektetők pedig, akik korábban néhány év alatt sokszorosára növelték az iparág vállalatinak értékét, az elmúlt egy évben pánikszerűen szabadultak meg a piacvezető cégek részvényeitől, amelyek mind kínai központtal működnek.

A négy legnagyobb napelemgyártó vállalat összesített piaci értéke 40 százalékkal csappant meg egyetlen év leforgása alatt.

Rájár a rúd a piacvezető napelemgyártók részvényeire.

Cosimo Ries, a Trivium China elemzője rámutatott: a szektor története legjobb időszakát éli, a tömegesen megjelenő konkurencia miatt túltelítődő piacon a napenergiacégek mégis szenvednek.

A zöldrészvények iránti kereslet megcsappanásában szerepet játszik az amerikai tőzsdéken kialakult mesterségesintelligencia-robbanás is: az MI térnyerésével ugyanis ismét előtérbe kerültek a tavaly hatalmasat zuhanó technológiai szektor papírjai, amelyek elszipkázták a tőkét gyakorlatilag minden más iparág vállalati elől.

Ötven éve nem volt ennyire koncentrált a részvénypiac, hét cégen múlik az amerikai tőzsdék jövője

Kirívóan fejnehéz az amerikai részvénypiaci rali, hét vállalat szárnyalása hajtja a futamot. A kérdés az, utolérheti-e őket a mezőny.

A megújuló energiaforrások iránti dinamikus keresletnövekedés mögött a kormányzati ösztönző programokat, az energiabiztonság iránti megnövekedett igényt és a nettó zéró kibocsátási célok teljesítését látják megjelenni az elemzők. A Bloomberg szakértői szerint a jelenlegi trendeket figyelembe véve a napelempiac 2030-ra elérheti az 5300 gigawattos globális kapacitását, amely elegendő lehet a klímacélok idevágó részének teljesítéséhez.

A Longi Green kínai napelemgyártó ugyanakkor figyelmeztet: ha a kínálati bővülés nem áll meg, akkor 

az ország napelemgyártóinak akár fele csődbe is mehet két-három éven belül.

A kínai piac gyengélkedése ugyanakkor nem érint minden napelemes vállalatot világszerte: az elemzők szerint a First Solar amerikai gyártó, amely az ázsiai versenytársaknál sokkal kisebb kapacitással büszkélkedhet, a Biden-kormányzat inflációcsökkentő csomagjának egyik nagy nyertese lehet, ez pedig a cég kurzusán is meglátszik.

Hatalmas lendületre tett szert a First Solar kurzusa a lokális kereslet megugrásával.

A vállalat részvényeinek értéke az elmúlt egy év alatt 172 százalékot növekedett.