Az amerikai energiaügyi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy 229,5 millió dollárért 2,95 millió hordóval növeli stratégiai olajkészletét júniusi szállítással. 

A csütörtökön aláírt szerződések értelmében 

1,5 millió hordó kőolajat az Atlantic Trading & Marketing, 300 ezer hordót a BP Products North America, 350 ezer hordót az ExxonMobil Oil Corporation, 800 ezer hordót pedig a Macquarie Commodities Trading szállít majd. 

Oil,Pumping,Chair,In,The,Fields,Of,Siberia.,Oil,And
Fotó: Shutterstock

Az amerikai stratégiai kőolajkészletet vészhelyzet esetére hozták létre az amerikai kongresszus 1975. évi döntése alapján a globális után. Jelenleg négy tároló Texasban és Louisianában körülbelül 358,6 millió hordó kőolajat tárol. A tárolók kapacitása 714 millió hordó. Az állami tulajdonban lévő amerikai olajkészlet a legnagyobb a világon.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az Occidental Petroleum, azaz az Egyesült Államok egyik legnagyobb olajcégének a vezérigazgatója szerint tartós kínálati szűk keresztmetszet fenyegeti a globális olajpiacot. Hozzátette, hogy a most kitermelt olaj mintegy 97 százalékát a 20. században fedezték fel, ám az abból az elmúlt évtizedben kitermelt nyersolaj kevesebb mint felét pótolták új lelőhelyekkel.