BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az USA közel hárommillió hordóval növeli stratégiai olajkészletét

Az amerikai stratégiai kőolajkészletet vészhelyzet esetére hozták létre.

Az amerikai energiaügyi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy 229,5 millió dollárért 2,95 millió hordóval növeli stratégiai olajkészletét júniusi szállítással. 

A csütörtökön aláírt szerződések értelmében 

1,5 millió hordó kőolajat az Atlantic Trading & Marketing, 300 ezer hordót a BP Products North America, 350 ezer hordót az ExxonMobil Oil Corporation, 800 ezer hordót pedig a Macquarie Commodities Trading szállít majd. 

Oil,Pumping,Chair,In,The,Fields,Of,Siberia.,Oil,And
Fotó: Shutterstock

Az amerikai stratégiai kőolajkészletet vészhelyzet esetére hozták létre az amerikai kongresszus 1975. évi döntése alapján a globális energiaválság után. Jelenleg négy tároló Texasban és Louisianában körülbelül 358,6 millió hordó kőolajat tárol. A tárolók kapacitása 714 millió hordó. Az állami tulajdonban lévő amerikai olajkészlet a legnagyobb a világon.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az Occidental Petroleum, azaz az Egyesült Államok egyik legnagyobb olajcégének a vezérigazgatója szerint tartós kínálati szűk keresztmetszet fenyegeti a globális olajpiacot. Hozzátette, hogy a most kitermelt olaj mintegy 97 százalékát a 20. században fedezték fel, ám az abból az elmúlt évtizedben kitermelt nyersolaj kevesebb mint felét pótolták új lelőhelyekkel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.