Megkezdődött a Kaba 2 naperőmű építése Kelet-Magyarországon. A MET csoport hetedik hazai fotovoltaikus projektje a tervek szerint 2024 második felében kezdi meg a kereskedelmi működést – írja közleményében a társaság.

Kaba 2, naperőmű, nap,panel,solar,panel
Az év második felében átadhatják a kabai MET-projektet.
Fotó: MET csoport

Bevont a MET egy kis mesterséges intelligenciát is

A 23 megawatt (MW) teljesítményű naperőmű közel 32 hektáros területen üzemel majd, több mint 33 ezer napelemmel. A Budapesttől 200 kilométerre található napelempark a MET csoport saját zöldmezős beruházása, a projektet azután indította, hogy a Kabai Solar Park (KSP) 2021-ben megkezdte működését. A beruházás érdekessége, hogy a Kaba 2 naperőmű építése során a projekt vezetését az AI- (mesterséges intelligencia) technológia is segíti. A szoftver elemzi a drónok által rögzített képi adatokat az építkezés különböző fázisaiban, ügyelve arra, hogy a munkálatok megfeleljenek az építési és ütemterveknek. A mesterséges intelligencia emellett segít elkerülni az esetleges hibákat is, növelve ezáltal a működés hatékonyságát.

Harminc ország gázpiacán aktív a csoport

A svájci központú MET csoport európai integrált energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 30 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. Tapasztalattal bír a zöld (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energetikai eszközök üzemeltetésében. Konszolidált árbevétele 2022-ben 41,5 milliárd euró volt. A kereskedett gázmennyiség 109 milliárd köbmétert, a kereskedett árammennyiség 67 terawattórát tett ki.