Az európai villamosenergia-hálózatok üzemeltetőit tömörítő ENTSO-E nevű március 1-jétől 550 megawattra növelte azt a felső határt, amekkora teljesítménnyel az áram Ukrajnából és Moldovából az Európai Unióba áramolhat. A hírt Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo igazgatótanácsának elnöke jelentette be a Facebookon. Ukrajna azonban már ma is alaposan rászorul a nagyobb áramkivitelre.

Ukraine,Electricity,Grid,In,Winter,Time.,Power,Line,Pylons,In
Ma nincs szükség Ukrajnában annyi áramra, amennyit előállítanak.
Fotó: Shutterstock

 

Minden kedvezett a megújulóknak

Keleti szomszédunk keddi megújulóalapú áramtermelő létesítményei (a nap-, a szél- és a folyók magas vízállásából adódóan a vízerőművek) ugyanis pillanatnyilag csúcsra járnak. A többletáramukat azonban a belpiacon nem tudják eladni, mert az enyhe időjárás miatt alaposan megcsappant a kereslet. A helyzet a villamosenergia-rendszer egyensúlyának felborulásával fenyegetett, de megszületett a megoldás. Az Ukrenergo kérésére a lengyel energiarendszer üzemeltetője sürgősségi segítséget nyújt az ukrán villamosenergia-felesleg vásárlásával. A felvásárlás 10–16 óra között történik az ukrán energiarendszer egyensúlyának fenntartása érdekében. A lengyel fél 1661 megawattóra áramot vesz át. 

Az ukrán rendszerirányító jelezte, hogy az ország erőművei által termelt villamos energia elegendő ahhoz, hogy minden belföldi fogyasztót ellásson.

Jelenleg nincs semmi olyan előrejelzés, amely az energiarendszer valamely hiányosságára utalna.  

Ma Ukrajnából Szlovákiába, Lengyelországba, Romániába és Moldovába exportálnak a kereskedők, együtt 2676 megawattórányi mennyiséget. Ez óránként maximum 280 megawattórás teljesítményt takar. Bizonyos időszakokban ma importál is Ukrajna: a délelőtti és esti órákban Szlovákiából, Lengyelországból, Moldovából, a nappali és az esti órákban Romániából. Magyarország nem szerepel a társaság felsorolásában, egybeesve a Mavir nyilvános adataival, amelyek szerint ma senki nem akart Magyarországra áramot behozni Ukrajna felől. (Ha kereskedelmi megállapodás alapján nem is jön ukrán áram, a fizika törvényeinek engedve azért adott mennyiség átlépi a magyar–ukrán határt kelet felől.)

Folyamatosan javítják az áramrendszer sérüléseit 

Az Ukrenergo felsorolta a pillanatnyi műszaki nehézségeket. Ilyen egyes vezetékeknek a háborús helyzet miatt biztonsági okból történt áramtalanítása, sérüléseinek javítása. Mint írja, 

a harc és egyéb okok miatt 371 település marad világítás nélkül reggelente.

Újabb károk és fogyasztói zavarok vannak az Oblenergo hálózatokban Dnyipropetrovszk, Donyeck, Poltava, Sumy, Harkiv, Herszon régiókban. Technikai okok miatt a kijevi régióban zavarok vannak, a javítási munkálatok folyamatban vannak.