Energia

Ukrajna már nem győzi ellátni árammal a háztartásokat

Az áramhasználat racionalizálására szólította fel a háztartásokat az ukrán állami áramszolgáltató. Az Ukrenerho közölte, hogy a hideg időjárás miatt több megyében is rendkívül megnőtt az áramfogyasztás, amivel nem tudnak lépést tartani. Azt kérik az emberektől, hogy csak annyi áramot használjanak, ami mindenképpen szükséges.

Ukrajna kilenc régiójában 368 településen megszakadt az áramellátás a napok óta tartó zord időjárás miatt – közölte az állami katasztrófavédelmi szolgálat szerdán a Facebookon.

Ukraine warns of more power cuts
Fotó: SERGII KHARCHENKO

Az Ukravtodor ukrán állami közútkezelő hatóság ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy valamennyi közutat járhatóvá tettek.

A dél-ukrajnai Mikolajiv megyében viszont két autópályán továbbra is forgalmi tilalom van érvényben. Éjjel-nappal tisztítják az M16-os autópálya szakaszait a szomszédos odesszai és az ország középső részében lévő kirovohradi régióban

– tette hozzá a hatóság.

Szerdán a katasztrófavédelem 13 alkalommal vontatott járműveket Odessza, Mikolajiv, Kirovohrad, a nyugat-ukrajnai Zsitomir és az észak-ukrajnai Csernyihiv megyékben. „A rossz időjárás múlt vasárnapi kezdete óta 1867 járművet vontattak el, 178 fát távolítottak el az utakról, és több mint négyezer embernek, köztük 226 gyermeknek nyújtottak segítséget” – emelte ki közleményében a katasztrófavédelmi szolgálat.

Az Ukrenerho állami áramszolgáltató vállalat a Telegramon nyilvánosságra hozott közleményében arról tájékoztatott, hogy 

az áramhiány jelenleg leginkább a déli Odessza, Mikolajiv és Herszon megyéket, valamint a keleti országrészben a Dnyipropetrovszki régiót érinti. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy országszerte gyorsan növekszik a villamosenergia-fogyasztás. Az Ukrenerho már a múlt héten is jelezte, hogy gondok vannak az ellátással. Csütörtök hajnalban négy órán keresztül a szomszédos országokból kértek kölcsön áramot a lakosság ellátásának a biztosítására.

Az Ukrenerho szakemberei a regionális energiacégekkel közösen folytatják a déli régiókban az áramellátásának helyreállítását. A munkálatok előrehaladását nehezítik a szélsőséges időjárási viszonyok, a hószállingózás, a jegesedés és a megélénkült a szél, helyenként pedig a heves eső. Az állami cég hozzátette, hogy a rossz időjárás miatt áramkimaradások voltak a délelőtti órákban Kárpátalja, Poltava, Cserkaszi és Csernyihiv megyékben is. Az orosz ágyúzások emellett károkat okoztak Kelet-Ukrajnában, a Donyecki és a Harkovi régióban található hálózatokban is.

A vállalat a növekvő áramfogyasztás miatt takarékosságra, az elektronikus berendezések racionális használatára szólította fel az embereket. 

Az ukrán erőművek által termelt villamos energia továbbra is elegendő a lakossági fogyasztók igényeinek kielégítésére. Fogyasztási korlátozásokat ezért nem vezettünk be, és egyelőre nem is tervezünk ilyen lépést megtenni

– írta az Ukrenerho.

 

Ukrenergo áramellátás ukrajna rossz időjárás
Kapcsolódó cikkek