Pénteken újraindult a villamosenergia-kereskedelem Magyarország és Ukrajna között, miután csütörtökön kiosztották a két ország határán áthaladó távvezeték-kapacitások használati jogát. Ezen az aukción dőlt el, hogy mely kereskedő, mikor, milyen irányba és mennyi áramot szállíthat a határon keresztül.

20230502 BudapestTávvezetékFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Új érkezik ukrán áram. Képünk illusztráció
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Sínen a magyar–ukrán áramkapcsolatok

A csütörtöki aukció közeledtéről a Világgazdaság hétfőn már beszámolt. Az aukció megtartása azért számított fordulatnak, mert előzőleg az ukrán rendszerirányító, az Ukrenergo nem aukción, hanem csak kétoldalú megállapodáson keresztül kívánta kiosztani a kapacitásokat, viszont a közelmúltban úgy döntött, hogy mégis tart közös aukciót a Mavirral. Ez persze nem elsősorban rajta múlt, hanem azon, hogy hiányoztak a közös aukcióhoz szükséges ukrajnai  jogszabályi feltételek. A jogszabály azonban megszületett, így most először sor kerülhetett aukcióra is.

A műszaki feltételek már korábban adottak voltak a magyar–ukrán áramkereskedelem újraindulásához. A kereskedés nem sokkal azután állt le, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A leállást azonban nem a támadás okozta, hanem az, hogy szinte rögtön utána az ukrán áramhálózat feltételesen (az eredetileg tervezettnél két évvel korábban) csatlakozott az európaihoz (ENTSO-E). Ez pedig azt is jelentette, hogy akkortól már csak abban az esetben lehetett áramot szállítani Ukrajnából és az ENTSO-E tagországok hálózata között, ha az ukrán áramhálózat műszakilag megfelel az ENTSO-E szabályainak. Már megfelel, így az ENTSO-E most januártól teljes jogú tagjává fogadta Ukrajnát. Újraindult Ukrajna áramkülkereskedelme, de csak azokkal az országokkal, amelyek rendszerirányítói hajlandók voltak a határkeresztező kapacitásokat az Ukrenergóval kétoldalú megállapodásokon keresztül kiosztani. A magyarországi Mavir nem tartozott közéjük. Úgy döntött, hogy kivárja az uniós szabályok szerinti, aukciós kapacitáskiosztást.

Az Ukrenergo pénteken tette közzé, hogy csütörtökön megtartották első közös aukciójukat a Mavirral, és elosztották villamosenergia-hálózataik kapacitásait a két ország közötti szakaszon a JAO (Joint Allocation Office) európai univerzális elosztási platformon.

Pontos mennyiségi adatokat is közölt az Ukrenergo   

Az Ukrenergo tájékoztatása szerint a kereskedők pénteken délelőtt és egész nap áramot exportáltak Szlovákiába, Magyarországra, Lengyelországba, Romániába és Moldovába. A teljes mennyiség 2793 megawattóra (MWh) volt, a maximális teljesítmény egyedi órákban 295 megawattot (MW) tett ki. Viszont reggel és este Szlovákiából, Magyarországról, Lengyelországból és Romániából, valamint éjszaka majd Moldovából importálnak áramot az ukrán kereskedők. A teljes mennyiség 1018 megawattóra, a maximális teljesítmény pedig akár 194 megawattóra egyedi óránként.

Az eseményről a Mavir is beszámolt a honlapján. Sikeresnek nevezte a tegnapi közös kapacitáskiosztást. Felidézte, hogy a kontinentális Európa és Ukrajna 2022. március 16-i szinkronizációját követően, 2022. június 7-én az ENTSO-E, az európai rendszerirányítók szervezete döntött arról, hogy Ukrajna és szomszédai között bilaterális megállapodások alapján induljon újra a villamosenergia-kereskedelem.

A Mavirnak a hazai ellátásbiztonság volt az első

„A Mavir elsődleges célja a szinkroncsatlakozás előkészítése során is egy olyan megoldás kialakítása volt, ami a legcsekélyebb mértékben sem veszélyezteti a magyarországi ellátásbiztonságot. A kapacitáskiosztást illetően a magyar rendszerirányító a kezdetektől egy olyan aukciós szabályzat kidolgozásához ragaszkodott, ami teljes mértékben összhangban van az aktuális EU-s szabályrendszerrel, transzparens és mindenki számára egyenlő feltételeket biztosít. Ennek érdekében az ukrán és a magyar rendszerirányító arra a megállapodásra jutott, hogy a magyar–ukrán határmetszéken a kapacitáskiosztást a JAO végzi. Ennek alapja az Európa-szerte használt napi aukciós szabályzat. A közös, koordinált kapacitáskiosztás tényleges indulásához az ukrán villamosenergia törvény módosítására volt szükség” – magyarázta a rendszerirányító.

A mostantól folyamatos, közös kapacitáskiosztással kapcsolatos információk a JAO honlapján érhetők el.