Január végéig 5720 megawattra nőtt a hazai ipari naperőművek és háztartási napelemes rendszerek összes beépített teljesítménye – tette közzé az Energiaügyi Minisztérium.

napelem
Nő a súlya a hazai áramtermelésben.
Fotó: Energiaügyi Minisztérium

A következő évtized elejére előzőleg kitűzött 6000 megawattos várakozás így már az idén teljesülhet. A Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgált változata ezért is kétszer nagyobb, 12 ezer megawattos napenergia kapacitással számol 2030-ra.

Fékezhetetlen a napelemek telepítése

A napelemes bővülés előbb közel 1100 megawattal 2022-ben, majd több mint 1600 megawattal tavaly is rekordmértékű volt Magyarországon. Egy közelmúltban közzétett elemzés szerint az európai országok közül hazánkban a második legmagasabb (18 százalék feletti) a napenergia aránya az áramtermelésben.

Magyarországon mostanra háztartási méretű kiserőműből több mint 257 ezer üzemel, számuk 2021 végéhez képest közel megduplázódott, az évtized eleje óta pedig több mint a négyszeresére nőtt.

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia – szögezi le ismét a minisztérium. Eszerint a kormány a Napenergia Plusz Programmal segíti a családokat a tiszta energia termelésében és tárolásában. A modern napelemes rendszerek telepítését 75 milliárd forintos keret, ingatlanonként akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás ösztönzi. 

A pályázatra több mint 26 ezren jelentkeztek, mintegy 4 ezer támogatási kérelem már be is érkezett, a feldolgozás folyamatos.

A kormány a vállalkozásokat célzó programokkal együtt összesen több mint 200 milliárd forintot fordít a zöldenergia fokozott hasznosítására.