A Forest-Vill Kft. kapott megbízást a Mavir Zrt. szolnoki alállomásától másfél kilométerre tervezett energiatároló rendszer telepítésére. A megbízás becsült értéke az uniós közbeszerzési kiírás szerint kerekítve 14,1 milliárd forint, a nyertes ajánlat értéke 8,5 milliárd forint.

Aerial,View,Of,Large,Sustainable,Electrical,Power,Plant,With,Rows
A Mavirnál folyó fejlesztések révén még több naperőmű csatlakozhat a hálózatra.
Fotó: Shutterstock

A beruházás utófinanszírozású, forrása 100 százalékban az uniós Hálózati Integrált Energiatárolási Beruházások Támogatása Projekt. A 20/60 megawatt/megawattórás energiatároló rendszerre azért van szükség, hogy a térségben létesített időjárásfüggő (nap)erőművek hálózati csatlakozása egyéb hálózati beavatkozás nélkül lehetővé váljon.

A Forest-Vill feladata az energiatároló rendszer kulcsrakész elkészítése és beüzemelése. Ez számos részteendőt tartalmaz a tervezéstől, engedélyezétetéstől magán a kivitelezésen, beüzemelésen, a személyzet oktatásán át egészen a minőségbiztosítási terv elkészítéséig. A munkát a nyertes mellett még tizenegy pályázó elvégezte volna. Az összes ajánlatból végül csak nyolc maradt érvényes, így lemaradt a megbízásról a Chint Electric Co. Ltd., A Metalcom Zrt., az Ion System Kft., a Vabeko Kft., az I&C Energo Kft., az Energy Zrt. és az Extor Zrt. 

Az energiatárolók telepítése és az átviteli, illetve az elosztó villamosenergia-hálózat fejlesztése, bővítése elengedhetetlen feltétele a növekvő mennyiségű időjárásfüggő – vagyis ingadozva és nehezen előre jelezhetően – termelő erőművek áramának befogadása.

A kormány legutóbbi intézkedései között tárolók telepítésének felgyorsítását szolgálja az e célra a közelmúltban kiírt és nagy érdeklődést kiváltó ipari energiatároló-támogatási program, ahogyan a lakossági Plusz Program is, amelyben napelemes-tárolós rendszerekhez nyerhető el állami pénz. Arról, hogy a piacon a lakosság számára milyen energiatárolók érhetők el, mennyibe kerülnek, illetve azok hogyan telepíthetők például meglévő háztáji naperőművekhez, a Világgazdaság megkérdezte a három nagy hazai áramszolgáltatót.  

A Forest-Vill ott van mindenütt

Hosszú projektlistája alapján a Forest-Vill a Mavir régi partnere. A cég legutóbb januárban számolt be arról, hogy az általa az ország több településén 2024 végéig elvégzendő fejlesztések több naperőművi kapacitás hálózatra kapcsolását teszik lehetővé. A kft. hármat nyert el a Mavir által a hazai alállomások terhelhetőségének növelésére kiírt közbeszerzési pályázatának hat csomagjából, együtt több mint 3 milliárd forint értékben.

A Mavir nagy léptékű alállomás- és távvezeté-kfejlesztési projektje 2022-ben indult. Akkori közleménye szerint a beruházásokhoz az és a magyar állam 15,410 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszköz (RRF) keretében. A társaság húsz alállomás és hét távvezeték fejlesztését célozta meg, ebből tizenegy alállomás a Dunántúlon, kilenc Közép-Magyarországon és az Észak-Alföldön működik. Megnövelik továbbá hét 220 kilovoltos távvezeték terhelhetőségét. A projektet a tervek szerint 2026. április 30-ig fejezik be.