Szervezett piacon indult meg a hitelesített energiamegtakarítások adásvétele, közvetlen ösztönzőként szolgálva a hazai energiahatékonyság fejlesztéséhez és a klímasemleges jövő megalapozásához – írja az Energiaügyi Minisztérium. Az adásvétel hasznos szerepet vállal az energiaátmenetben, mivel átlátható keretek között teremt kereskedési lehetőséget az energiahatékonysági beruházásokat végrehajtó minden piaci szereplő számára.

Karnok Csaba
Pénzt ér az energiamegtakarítás.
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

 

Még a szemléletformálásért is adtak pénzt 

A hazai földgáz piacához hasonlóan anonim kereskedést biztosító felületet és klíringrendszert a Ceegex Zrt. alakította ki. A negyedéves rendszerességgel esedékes aukciók közül a legelsőt 2024. február 27-én tartották meg.

Tőzsdei tagságot 23 szereplő váltott ki, összesen több mint 800 millió forint vevői biztosítékot helyeztek el. Az első aukción végül mintegy 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a rövid élettartamú megtakarítások (például szemléletformálás) esetén gigajouleonként 10 ezer forintos, a legalább 3 éves élettartamú megtakarításoknál (fűtéskorszerűsítés, épületszigetelés) 12 850 forintos áron. Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR) 2021 eleje óta ösztönzi az energiamegtakarítások piaci alapú létrehozását az energiaszolgáltatókon, a villamos energiát, földgázt és közlekedési célú üzemanyagot értékesítő kereskedőkön keresztül. Mostanáig 3860 intézkedést segített elő, az általuk elért összes energiamegtakarítás a várakozásokat felülmúlva több mint 5,6 petajoule.

Árjelző funkciója is van az új tőzsdének

A beruházások, szemléletformálás révén a végfogyasztóknál jelentkező megtakarítást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által névjegyzékbe vett szereplővel hitelesíttetni kell. A hitelesített energiamegtakarítás korlátozottan forgalomképes vagyoni értékű jogként értékesíthető a másodlagos piacon. A tanúsítvány megvásárlásával a vevő energiamegtakarítási projekteket támogat, kiválthatja vagy csökkentheti saját kötelezettségét. 

Az új az eddig megkötött kétoldalú ügyleteknél kiterjedtebb kereskedési lehetőséget kínál, ugyanakkor árjelző funkciót is ellát, előmozdítja a legolcsóbb megtakarítások megtalálását.

A szervezett piacon összetalálkozik a kereslet és a kínálat, működése ezzel csökkenti az érintettek adminisztrációs, pénzügyi terheit, magasabb kötelezettség mellett is kordában tarthatja a megtakarítások árait. A Ceegex már készül a májusra tervezett következő negyedéves aukcióra. A tőzsdéhez a cég honlapján keresztül folyamatosan csatlakozhatnak az érdeklődők. Hosszabb távon akár magánszemélyek is megjelenhetnek majd megtakarításaikkal a szervezett piacon.