A Ceegex Zrt. földgáz-piaca mellett 2024-től új tőzsdét indít az energiamegtakarításokkal való kereskedésre. Erre jó lehetőséget kínál számára az első negyedévben induló hazai EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer), ahogyan  az energiahatékonysági kötelezettségek teljesítésére is. A tőzsdéhez máris lehet csatlakozni.

20170321_0012_MOR
A közlekedési célú üzemanyag-kereskedők is kötelezettjei az új rendszernek.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

 

A hónap végén megjelenhet a kereskedési szabályzat

A társaság, amely a Mavir Zrt. leányvállalataként a kelet-közép-európai szervezett földgázpiacot működteti, a 2023. december 12-én hatályba lépett jogszabályok alapján 2023. március 31-ig indítja el a hazai EKR tőzsdéjét CEEGEX EKR néven. Ez – olvasható közleményében – jelentős mérföldkő a hitelesített energiamegtakarítások kereskedelmében és az energiahatékonysági kötelezettségek teljesítésében. 

A társaság a földgáz piacához hasonlóan anonim kereskedést biztosító, aukciós felületet és a kereskedést garantáló klíring rendszert alakít ki. Az új azontúl, hogy kereskedni lehet rajta a tanúsítványokkal – a szervezett piaci működés transzparenciájából fakadóan – árjelző funkciót is el kíván látni. A tőzsdéhez a Ceegex honlapján már az év elejétől lehet csatlakozni, és még lehet jelentkezni a kereskedési rendszerhez kapcsolódó, a január 15-i héten zajló felhasználói tesztekre. 

Az éles indulás 2024. február végén, de – a jogszabályi kötelezettségeknek eleget téve – legkésőbb március 31-ig várható.

A kereskedés részleteit szabályozó piaci szabályzat, amelyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hagyja jóvá, várhatóan január végére lesz elérhető. Az új tőzsde a szervezett és átlátható keretek között zajló kereskedelemre nemcsak az energiaszolgáltatóknak (EKR-kötelezetteknek) ad lehetőséget, hanem azoknak a piaci szereplőknek is, amelyek energiahatékonysági beruházásokat hajtanak végre. A tőzsde így közvetlenül ösztönzi az energiamegtakarítást eredményező intézkedéseket. 

Miért érdemes EKR-tanúsítványt adni-venni?

Azzal a céllal jött létre 2021. január 1-jén az EKR az valamint Magyarország klímacéljaival és energiastratégiájával összhangban, hogy az energiaszolgáltatókon keresztül ösztönözze az energiamegtakarítások piacát. A jogalkotó által kijelölt kötelezettek közé tartoznak

  • a villamos energiát,
  • a földgázt
  • és a közlekedési célú üzemanyagot értékesítő kereskedők.

Az a vállalat, amely bizonyos intézkedésekkel, beruházásokkal vagy akár csak szemléletformálással energiát tud megtakarítani, és ezt a MEKH által névjegyzékbe vett szereplővel hitelesíti, az el nem
használt energiamennyiséget (azaz a hitelesített energiamegtakarítást) értékesítheti a kötelezetteknek. A hitelesített energiamegtakarítás, mint korlátozottan forgalomképes vagyoni értékű jog tehát értékesíthető és kereskedhető a másodlagos piacon. 

A tanúsítvány megvásárlásával a vevő támogatja az energiamegtakarítási projekteket, illetve kiválthatja vagy csökkentheti energiamegtakarítási kötelezettségét.

Az EKR tőzsde kínálati oldalán ennek megfelelően a fogyasztók, az energiahatékonysági szolgáltatók és maguk a kereskedők állnak, akik az energiamegtakarításukat hitelesíttetik. A hitelesített energiamegtakarítások vásárlói pedig az arra kötelezett energiakereskedők.