Litéren kíván egy hatalmas energiatárolót létesíteni az MVM Balance Zrt. A beruházás helyszíne a Közbeszerzési Értesítő szerint a litéri gázturbinás erőmű területe. Az új blokk egy 11 kilovoltos (kV) elosztóberendezésen, egy 11/132 kilovoltos transzformátoron és 132 kilovoltos kábelen keresztül csatlakozik a Mavir litéri alállomásának 132 kilovoltos gyűjtősínjére.

MVM Balance Zrt. – Litéri Gázturbinás Erőmű
https://eromuvekejszakaja.hu/literi-gazturbinas-eromu/
A litéri gázturbinás erőmű területén épül a tároló.
Fotó: MEKH Galéria

Az Extor nyerte el a megbízást

A nyertes pályázó feladata az új erőművi blokk részeként egy 5000 kilovoltamper teljesítményű és 10 ezer kilowattóra (kWh) tárolókapacitású lítium-ion akkumulátoros energiatároló egység, valamint a hozzá kapcsolódó segédrendszerek tervezése, szállítása, telepítése és üzembe helyezése, később pedig a rendszer karbantartása. A szerződés időtartama 135 hónap, az energiatároló megvalósítására 62 hét áll rendelkezésre.

Az ajánlatot az MVM Balance Zrt. kérte be. Az árubeszerzés becsült értéke 2,59 milliárd forint volt, a végül megszülető szerződés teljes értéke 5 083 966 euró, amely kiterjed az akkumulátorok megvalósítására és tervezett élettartam alatti karbantartására. A nyertes ajánlattevő az Extor Elektronikai Kft. A budaörsi cég tulajdonosa a 2022 végén alapított Extor Holding Kft.-é, amelyet az ugyanazon a címen bejegyzett System Building Ingatlanhasznosító Kft. ellenőriz. Ez utóbbi egy magánszemély, Vogronics László tulajdona.

A pályázat nyertese az akkumulátorok leszállítása és karbantartása mellett kivitelezési feladatokat is ellát (például rendszer elhelyezéséhez szükséges alap vagy tartószerkezet biztosítása), ezek terén 96 százalékban alvállalkozóval fog dolgozni. 

Az alvállalkozó az MVM Xpert Zrt. 

Öt további cég is tett ajánlatot, mégpedig a Vertesz Elektronika Kft., ZPUE S.A., a Profigram Automatika Tervező Vállalkozási és Kereskedelmi Zrt., az Infoware Vállalkozási és Kereskedelmi Zrt., végül a Hitachi Energy Hungary Kft.

Az MVM csoport litéri terveiről már 2020-ban nyilatkozott Kiss Csaba, az MVM Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.