A Mavir Zrt. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Buj község határában átadta 35. alállomását, amely a sikeres próbaüzem után már normál üzeme állt. A tízmilliárd forintos beruházás kiemelt szerepet tölt be Kelet-Magyarország villamosenergiaellátás-biztonságának megerősítésében 

– mutat rá a Mavir közleménye –, de közvetlenül is hozzájárul a térségben, például a Nyíregyháza környékén működő ipari nagy fogyasztók stabil áramellátásához. E célt szolgálja egyébként az a három magyar–szlovák vezeték is, amelyet a Mavir tavaly adott át. Ezek közül a Rimaszombat–Sajóivánka-összeköttetés egyik leágazása az új Nyíregyháza–Buj-alállomás.

Fotó: szon.hu

Az alállomásnak szerepe van a társaság új hálózatfejlesztési koncepciójában is, amely szerint úgy kell fejleszteni a magyarországi villamosenergia-rendszer gerincét átviteli infrastruktúrát, hogy az hatékonyan és rugalmasan kezelhesse a zöldenergia-átmenettel járó újfajta igényeket. 

A VG úgy tudja, hogy a koncepció részeként terítéken van további alállomások fejlesztése és bővítése is, például az oroszlányié.

Annak szükségessége, hogy a kelet-magyarországi térségben létesíteni kell egy 400/132 kilovoltos alállomást, a hazai villamosenergia-rendszer irányítójának a 2017-es hálózatfejlesztési tervében fogalmazódott meg, 2021. végi határidővel. A beruházás 2018 elején, a kivitelezés pedig 2020-ban indult. A kivitelező az MVM Xpert Zrt. – korábbi nevén Ovit Zrt. – volt. Az alállomást tavaly decemberben kötötték rá a 400 kilovoltos hálózatra, a 132 kilovoltos távvezetéket pedig a tervek szerint 2022 utolsó negyedében csatlakoztatja a helyi hálózatra az Opus Titász Zrt. Az alállomáshoz két új 400/128/18 kilovoltos és 250 megavoltamperes Ganz transzformátort épített be a Mavir. Az alállomás átviteli hálózati kapcsolata a 400 kilovoltos Szabolcsbáka–Sajószöged-távvezetéken keresztül történik.

A Buj közelében folyó munkáról tavaly szeptemberben beszámolt a helyi Szon.hu is, többek között megírta, hogy egy „gigakamion” este 7 és reggel 6 óra között szállította az említett Ganz transzformátorokat Tápiószeléről az építkezés helyszínére. A cég akkori közlése szerint a beruházást 8 milliárd forintosra tervezték. A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. nemrég bejelentette, hogy az idén ismét a transzformátorgyártás globális élvonalába kívánja juttatni Magyarországot, ehhez a tavalyi 20 millió eurós árbevételét 50 milliósra növelné.

Szőröstül-bőröstül az MVM-é a Mavir

Az energiahivatal előzetesen hozzájárult, hogy az MVM Zrt. megvásárolja a Mavir Zrt. 3,5937 százalékos hányadát, hogy ezzel a rendszerirányító százszázalékos, közvetlen tulajdonosává váljon. Előzőleg az MVM egyedüli részvényese (a magyar állam képviseletében a tulajdonosi jog gyakorlója a nemzeti kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter) úgy döntött, hogy új részvények forgalomba hozatalával felemeli az MVM alaptőkéjét. Az emelés teljes összege nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás, amely a magyar állam tulajdonában lévő, említett Mavir-részesedést megtestesítő dematerializált törzsrészvények MVM-be történő apportálásával valósul meg.