Megújulóenergia-termelő vállalati áramvásárlási szerződéssel (cPPA) frissítette hosszú távú magyarországi együttműködését az Axpo energiakereskedő és az amerikai székhelyű Jabil globális elektronikai gyártócég. Közleményük szerint a hét évre szóló szerződés a Jabil teljes magyarországi energiafelhasználását lefedi két helyen.

Tiszaújváros, 2018. október 8.Az amerikai érdekeltségű Jabil elektronikai beszállító vállalat új logisztikai raktárépülete Tiszaújvárosban 2018. október 8-án, az ünnepélyes átadás napján. A Jabil a világ vezető elektronikai vállalatainak beszállítója, vevőköre kiterjed a szórakoztató elektronika, a védelmi és légi ipar, az autóipar, üzleti és fizetési rendszerek, a számítógép és adattároló rendszerek, az ipari megoldások, az orvostechnika és berendezés gyártás, a számítástechnikai hálózati elemek, a távközlés, a környezettudatos technológia területekre.MTI Fotó: Vajda János Tiszaújváros, 2018. október 8.
Az amerikai érdekeltségű Jabil elektronikai beszállító vállalat új logisztikai raktárépülete Tiszaújvárosban 2018. október 8-án, az ünnepélyes átadás napján. A Jabil a világ vezető elektronikai vállalatainak beszállítója, vevőköre kiterjed a szórakoztató elektronika, a védelmi és légi ipar, az autóipar, üzleti és fizetési rendszerek, a számítógép és adattároló rendszerek, az ipari megoldások, az orvostechnika és berendezés gyártás, a számítástechnikai hálózati elemek, a távközlés, a környezettudatos technológia területekre.
MTI Fotó: Vajda János
Az Axpo és a Jabil kiterjeszti energetikai együttműködését Magyarországon.
Fotó: Vajda János / MTI

 

Az új helyzethez kellett igazítani a meglévő megállapodást

A 2024-től 2030-ig tartó rugalmas megállapodás értelmében az Axpo a Jabil nagyigmándi és tiszaújvárosi üzemeinek teljes áramfogyasztását a délkelet-európai régió szélenergiájával biztosítja. A két társaság 2022 júniusában írta alá az első cPPA-t Magyarországon, a fizikai szállítások 2023 januárjában kezdődtek. Az energiapiacok elmúlt évekbeli erős ingadozása és az azt követő stabilizáció miatt a két vállalat úgy döntött, hogy megújítja és meghosszabbítja eredeti megállapodását. Ez megerősíti a partnerségüket, amely a svájci és a lengyelországi együttműködésre is kiterjed.

Mindkét vállalat további partnerkapcsolatokat vizsgál más piacokon és különböző árucikkekkel kapcsolatban.

A közleményben Calin Ratis, az Axpo közép- és délkelet-európai regionális kibocsátásért felelős vezetője örömmel nyugtázta, hogy egy S&P 500-as cég is része lett az Axpo növekvő magyarországi ügyfélportfóliójának, míg Peter Hornyak, cége magyarországi vezető tanácsadója remélte, hogy az Axpo két éve megnyitott magyarországi irodája a közeljövőben hasonló, hosszú távú szerződéseket köt. Thomas Cetta, a Jabil alelnöke és megfelelésért felelős igazgatója azt mondta, hogy cége az Axpóval feszegeti a hasznosításában lehetséges határokat.

Az Axpo sorra köti a zöldenergia-vásárlási szerződéseket

Az Axpo részéről a mostani megállapodás az első szlovéniai cPPA-t, valamint számos Délkelet-Európában 2022-ben és 2023-ban kötött megállapodást követ. Ezek közé tartozik az első hosszú távú szélenergia-vásárlási szerződés Horvátországban és Szerbiában, amelyek 216 megawattal növelik a cég regionális megújulóenergia-portfólióját.  

Az Axpo pozíciói erősek Közép- és Délkelet-Európában. Több országban – köztük Lengyelországban, Romániában, Magyarországon, Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Görögországban – működő irodái elsősorban teljes körű áram- és gázellátást, energiakereskedelmet és zöldtanúsítványokat kínálnak. A budapesti iroda a legnagyobb az Axpo regionális hálózatában.