Az Adex Közép- és Délkelet-európai Energiatőzsdéhez történő csatlakozással bővíti villamosenergia-kereskedési szolgáltatásait a BSP SouthPool. A HUPX magyar áramtőzsde csatlakozik az Adexhez, Közép- és Délkelet-Európa első regionális energiatőzsdéjéhez. A lépéssel megerősíti és bővíti a regionális áramtőzsdecsoport délkelet-európai (CEE-SEE) jelenlétét. Ezzel az Adex csoport a leglikvidebb azonnali (spot) villamosenergia-kereskedelmi központtá válik a régióban.

IMG_1574_LUS20230502 Budapest

Távvezeték

Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság20230502 BudapestTávvezetékFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Nagyobb kényelmet remélhetnek a tőzsdetagok / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A lépés elősegíti 

  • az energetikai átmenetet és 
  • a szegmentált piacok konszolidációját, továbbá 
  • a páneurópai piac-összekapcsolások (Market Coupling) további kiterjesztését 

– olvasható a Mavir honlapján. 

Az egységes működéssel a piaci szereplők számára egykapus hozzáférés nyílik a szervezett piaci kereskedéshez és elszámoláshoz Szlovéniában, Szerbiában és Magyarországon. A teljesen optimalizált folyamatok a jelenlegi és leendő tagoknak nagyobb kényelmet és elérhetőséget jelenthetnek. 

A budapesti székhelyű Adex csoporton belüli energiatőzsdék több vállalat szakértelmét egyesítik, harmonizált tőzsdei szabályokkal, kereskedési és elszámolási megoldásokkal.

A tranzakció eredményeként az Adex csoport a BSP, a HUPX és a SEEPEX egyedüli részvényese lesz. A Mavir, a szlovéniai Eles, a szerbiai EMS rendszerirányító, illetve az EPEX Spot az Adex csoport részvényesévé válik, amely nyitott a további partnerek csatlakozására.

A BSP, a HUPX és a SEEPEX továbbra is a meglévő piacai üzemeltetője marad, és a jövőben is megtartja szervezett villamosenergia-piaci működési engedélyeit. Az illetékes hatóságok jóváhagyása után a fentiek szerint kibővült Adex csoport várhatóan 2024 második felében indul.

Tavalyelőtt decemberben született az Adex

Az ADEX csoportot Közép- és Délkelet-Európa első regionális energiatőzsdéjeként 2022. december 23-án alapították Ljubljanában a tulajdonosai, az ELES, az EMS, az EPEX SPOT, és két százszázalékos tulajdonú leányvállalattal, a BSP-vel, valamint a SEEPEX-szel rendelkezik. Jelenleg több mint 60 tag kereskedik villamos energiával a BSP és a SEEPEX azonnali piacon. Az Adex csoport piacain tavaly 16,3 terawattóra árammal kereskedtek. A HUPX mint újabb százszázalékos tulajdonú leányvállalat belépésével az Adex csoport központja 2024 második felében Budapestre költözik.