Régió

Szijjártó Péter: jövőre közös magyar–szerb–szlovén áramtőzsde indul

Megszületett a megállapodás a magyar–szlovén földgáz-interkonnektorról is.

Zöld jelzést kapott a magyar–szlovén földgáz-interkonnektor építése, miután véglegesítettük az energia terén az együttműködési megállapodásunkat – közölte kedden Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovénia Magyarország egyetlen olyan szomszédja, amellyel nincs összekötve az ország gázvezetékrendszere, ezt a hiányt orvosolják most.

Király Márton / Szijjártó Péter Facebook
Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter / Facebook

Szijjártó elmondta azt is, hogy 

az interkonnektor éves kapacitása 440 millió köbméter lesz, és annak köszönhetően megnyílik a szállítás lehetősége az olasz–szlovén–magyar földgázfolyosón. 

Ez egy újabb fontos lépés Magyarország energiaellátásának biztonsága terén. A megállapodást október elején Budapesten írják alá.

Megerősítették továbbá a nukleáris energia terén is az együttműködést, kiállnak a nukleáris energia használata mellett, mivel az fenntartható, olcsó és biztonságos módja az áramtermelésnek. 

Akárcsak Magyarország, Szlovénia is meghosszabbítja atomerőművének élettartamát, és nukleáris kapacitásainak növelését tervezi – fejtette ki a külügyminiszter, aki szólt arról is, hogy nagy lépéseket tettünk meg a regionális áramtőzsde létrehozásában. Mivel a lényegi kérdésekben közös állásponton vagyunk, a magyar–szerb–szlovén regionális áramtőzsde a jövő év elején megkezdheti működését.

Szijjártó Péter: mihamarabb fel kell venni a nyugat-balkáni államokat az EU-ba

Az energiabiztonság perspektívájából nézve ma a nyugat-balkáni a legfontosabb tranzitútvonal – hangsúlyozta a külügyi tárcavezető Bledben.

 

 

regionális áramtőzsde Szlovénia Szijjártó Péter
Kapcsolódó cikkek