Energia

A világ legnagyobb atomjégtörőjét építik az oroszok

Akár négy méter vastag jégtorlaszokon is átjut majd a Rosszija jégtörőhajó, melynek nukleáris berendezéseit az orosz állami Roszatomhoz tartozó vállalatok gyártják – részben ugyanazok, amelyeknél majd a két új paksi blokk berendezései is készülnek.

A világ legnagyobb teljesítményű atomjégtörője lesz a Rosszija, amelyet két 315 megawattos, RITM-400-as reaktorral látnak majd el. A Rosszija akár négy méter vastagságú jégtorlaszokon is utat tud majd vágni a nukleáris berndezéseit gyártó Roszatom közleménye szerint, és mintegy 50 méter széles csatornákat alakíthat ki a jégmezőkön.

jégtörő hajó
A Rosszija, az újgenerációs orosz atomjégtörő megbirkózik majd a legvastagabb jégtorlaszokkal is (Fotó: Roszatom)

 

Importot vált ki a gyár, ez most kiemelten fontos Oroszországnak 

A hajó egész évben segíteni fogja a hajók haladását az északi-tengeri hajózási útvonal jéggel borított vizein. Az 10510-es projektszámú jármű számára megkezdték a Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a hajó gőzfejlesztőinek a szerkezeti merevségét biztosítják. Ellenállnak a tengervíznek, fajlagos és korróziós-mechanikai szilárdságuk nagy, műszaki megbízhatóságuk magas szintű, az élettartamuk pedig hosszú a közlemény szerint. Ennek köszönhetően csökken az erőművi alkatrészek javításainak és a szükségessé váló cseréknek a száma.

„A Csepecki Gépgyár több mint egy évtizede készíti az orosz hajógyárak számára a titáncsöveket, amelyeket korábban külföldről hoztak be. Az innovatív termékek előállításával segítjük a nemzetstratégiai célok elérését.  

E hajónak köszönhetően az északi-tengeri hajózási útvonal könnyűszerrel a nemzetközi kereskedelmi hajózás ütőerévé válhat

– hangsúlyozta Szergej Csinyejkin, a gépgyár vezérigazgatója.

A jégtörő teljes körű atomerőművi technológiájának beszállítója (beleértve a reaktorokat, a turbina-generátor gépegységet és az automatizált irányítástechnikai rendszert valamint a segédberendezéseket a Roszatom gépgyártó részlegéhez, az Atomenergomashoz tartozó OКВМ Afrikantov gépgyártó vállalat.

Az atomjégtörő segíti az Északi-tengeri hajózás fellendülését

Az orosz sarkvidék integrált fejlesztése nemzetstratégiai prioritás Oroszország számára. Az északi-tengeri hajóforgalom intenzitásának növelése kiemelten fontos a szállítás és teherszállítás szempontjából. 

A logisztikai folyosót a rendszeres teherszállítás érdekében új atomjégtörők építésével, valamint a kapcsolódó infrastruktúra korszerűsítésével fejlesztik.

Ebben a Roszatomra is jelentős feladat hárul.

A Csepecki Gépgyár (CSMZ, Glazov városa) fűtőelem-kazettákhoz gyárt szerkezeti anyagokat és alkatrészeket és további termékeket az atomenergetikai vállalatok, a vegyipar, az olaj- és gázipar, valamint a gyógyászati ipar számára. A gyár a cirkónium és annak ötvözetei, a hafnium valamint az alacsony hőmérsékleten szupravezető anyagok egyetlen jelentős oroszországi gyártója. Vezető szerepet tölt be a nióbium, a titán és ezek ötvözeteinek előállításában. A Roszatomhoz tartozó TVEL fűtőanyaggyártó vállalat leánycége.

Egyre több profilra van szükség a TVEL-nél

A TVEL üzemei nukleáris üzemanyag-gyártással, urándúsítással, az urándúsítás során használt gázcentrifugák gyártásával foglalkoznak, illetve tudományos kutató- és tervezői háttérintézetek is tartoznak hozzá. E társaság látja el az összes oroszországi atomerőművet nukleáris üzemanyaggal: a világ 15 országának 75 energiatermelő atomreaktorának és kilenc kutatóreaktorának szállít. (Ebből négy energiatermelő, egy kutató- és egy oktatóreaktor Magyarországon működik.) Ellátja az orosz atommeghajtású flottát is. 

A világ minden hatodik energiatermelő reaktora a TVEL által gyártott üzemanyagot használ. 

A TVEL egyben a világ legnagyobb dúsított urángyártója, valamint vezető szerepet játszik a stabil izotópok globális piacán. Üzemanyag divíziója új üzletágakat hoz létre a vegyipar, a kohászat, az energiatárolási technológiák, a 3D nyomtatás, a digitális termékek, valamint a nukleáris létesítmények leszerelése terén.

Amikor árvizet akadályoz meg a jégtörő

A Vajgacs atomjégtörő  május 20-21-én szétzúzta a régi jégcsatornákat, elakadásgátló réseket készített, és további jégcsatornákat alakított ki a Jenyiszej folyón, Dudinka kikötőjében, hogy ne sérüljön a kikötő infrastruktúrája. Elkerülhetővé a jégtorlódás és az, hogy a víz veszélyes szint fölé emelkedjen. A hatékony munkát a hajó legénységének tapasztalata és szakértelme, valamint a Tengerészeti Műveleti Parancsnokság operatív ajánlásai biztosították a Roszatom vállalati lapjában olvashatók szerint.

 

 

hajózási útvonal csepecki gépgyár gőzfejlesztő Rosszija atomjégtörő
Kapcsolódó cikkek