Energia

Kivonulhat Romániából az E.ON

A romániai gáz- és áramszolgáltatásban bevezetett hatósági ár, illetve a kompenzációs rendszer miatt a német hátterű E.ON mérlegeli Románia elhagyását. Már két céget is emlegetnek ottani cégeinek lehetséges vevőjeként.

Megfontolja a kivonulást Romániából az E.ON energiaszolgáltató –  jelentette ki Leonhard Birnbaum, a vállalat vezérigazgatója az Athénban zajló Eurelectric Power Summit 2024 konferencián – írja az MTI.

Bucharest,,Romania,-,September,19,,2023:,A,Logo,Of,E.on,
Két tevékenységet hagyhat hátra az E.ON / Fotó: LCV

„Számba vesszük az összes lehetőséget. A kérdés az, hogy a kockázatok és a hozamok indokolják-e az ottani tőkénket” – idézi az Economedia.ro Leonhard Birnbaumot. A cégvezető szerint a bukaresti kormány által a gáz- és áramszolgáltatásban bevezetett hatósági ár, illetve a kompenzációs rendszer miatt merült fel, hogy a vállalat kivonuljon a romániai piacról. Az E.ON vezérigazgatója a stabilitást és a kiszámíthatóságot hiányolja Romániában.

Nem üzlet az energiakereskedőnek a hatósági ár

„A romániai szolgáltatási üzletágban akkora a kockázat, hogy 2022-ben és 2023-ban elveszítettük azt, amennyit húsz év alatt nyerhettünk volna” – mondta Birnbaum. 

A finnországi VaasaETT elemzőcég által készített összeállítások szerint a romániai (bukaresti) hatósági tarifák számottevően magasabbak a budapestieknél, igaz, azok 2014 óta a legalacsonyabbak az unióban. A kilowattóránként 19,09 eurócentes áprilisi bukaresti áramárnak a budapesti a kétharmadát sem tette ki, a 6,23 eurócentes gázárnak pedig a felét sem. (A budapesti áram egységár 9,52 eurócent, a gáztarifa 2,62 eurócent körül alakul.)

Lenne vevő a két E.ON-érdekeltségre 

A román lap piaci forrásai szerint az E.ON felvásárlása iránt érdeklődik a Romgaz állami gázipari vállalat, valamint az OMV Petrom. A német E.ON-nak két cége van Romániában: az E.ON Energia Romania SA és a Delgaz Grid SA. 2022. évi árbevételük 15,453 milliárd lej (mintegy 1200 milliárd forint) volt, és 483 millió lej (mintegy 37,5 milliárd forint) veszteséggel zárták az évet. A 6 ezer embert foglalkoztató E.ON az egyik legnagyobb energiaszolgáltató Romániában, 3,4 millió lakossági és céges ügyfele van.

 

 

Románia E ON eurócent üzletág hatósági
Kapcsolódó cikkek