Újabb három étterem kapott egy-egy Michelin-csillagot Horvátországban – adta hírül kedden a Jutarnji List című horvát napilap. A távirati iroda tudósítása szerint a Rovinjban található Agli Amici, az Abbáziában (Opatia) nemrég megnyílt Hilton Hotel Nebo by Deni Srdoc és a Mali Losinj-i Alhambra Hotel Alfred Kaller étteremmel együtt már tíz Michelin-csillagos vendéglő van Horvátországban.

Fotó: dpa Picture-Alliance / AFP

Az eddig hét étterem – a zágrábi Noel, a lovrani Draga di Lovrana, a sibeniki Pelegrini, a dubrovniki 360 (fok), a rovinji Monte, a Pag szigetén található novaljai Boskinac és a korculai LD Terrace – sikeresen megtartotta csillagát. Az első horvátországi Michelin-csillagot az Isztriai-félszigeten lévő Monte étterme kapta még 2017-ben.    

A Michelin tavaly egy új szimbólumot vezetett be a francia kalauzba: egy zöld négylevelű lóherét. A gasztronómiai kalauz ezzel kívánja szimbolizálni a fenntarthatóságot, és így kívánja megmutatni azokat az éttermeket, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és védjék a biológiai sokféleséget.

Ezt a jelzést Horvátországban elsőként a zágrábi Esplanade Hotel Zinfandel’s étterme kapta. Digitális étlapot használnak, a vendégek az asztali tartóra helyezett QR-kódról közvetlenül érhetik el az étlapot. Nagy hangsúlyt fektetnek továbbá a szelektív hulladékgyűjtésre, a konyhában felhasznált olajat és zsírt pedig bioüzemanyagként alkalmazzák.

Tőlünk délebbre nem csak Horvátországba érdemes menni Michelin-csillagos kulináris élményekért: Szlovénia például tavaly került fel a Michelin-térképre, akkor ítéltek oda mindjárt két csillagot a Soca folyó völgyében található Hisa Franko családi étteremnek, valamint öt további étterem is kapott egy-egy csillagot.