Az LVMH francia cégcsoport a világ vezető luxusmárka-konglomerátuma. A csoporthoz tartozik többek között a Louis Vuitton, a Hennessy, a Moët & Chadon, a Tiffany & Co., illetve a Sephora is. A cégcsoport élén álló Bernard Arnault-nak decemberben sikerült felkerülni a leggazdagabb embereket összesítő Bloomberg billioners index élére. December 15-én Arnault vagyona 172 milliárd dollár volt, ezen a napon majdnem 11 milliárd dollárral haladta meg Musk vagyonát. Még soha nem volt európai a leggazdagabb ember a világon.

Bernard Arnault, LVMH CEO Inaugurates LVMH Start-up Accelerator In Paris
Bernard Arnault.
Fotó: Vincent Isore / IP3

A 73 éves Arnault már régóta stabil tagja az élbolynak ezen a listán. Az iparmágnás Elon Muskkal ellentétben ritkán vállal nyilvános szereplést, és a közösségi médiában sem aktív. 

A 2022-es gazdasági nehézségek Arnault-t is megviselték, de jóval kisebb mértékben, mint másokat. 

Az élre törését viszont az segítette, hogy a technológiai milliárdosokat, például Muskot sokkal nehezebb helyzetbe hozta a válság. Miközben Arnault vagyona az LVMH-n keresztül alig több mint 7 milliárd dollárral csökkent, addig az idén 107 milliárd dollárt bukott. Musk vagyonát a Twitter felvásárlás mellett a Tesla árfolyamának 54 százalékos esése viselte meg leginkább – írta meg a CNN. A luxuscikkek iránt pedig a Covid–19-világjárvány enyhülésével nagymértékben visszatért a kereslet.

A párizsi székhelyű LVMH 2021-ben 64 milliárd eurós árbevételt realizált, 

ami nagymértékű visszapattanás a 2020-as pandémia legnehezebb időszaka után. Arnault és családja az LVMH részvényeinek 48 százalékát és a szavazati jogok 64 százalékát birtokolja. 

A társaság piaci értéke 364 milliárd euró, a legnagyobbnak számít egész Európában.

 

LMVH Chairman Bernard Arnault Inaugurates The Atelier Louis Vuitton de Vendome
Fotó: Bloomberg

Bernard Arnault, a világ leggazdagabb embere

Bernard Arnault az észak-franciaországi Roubaix-ban született 1949-ben. A Polytechnique elit mérnökiskolában végzett. Ezután a Ferret Savinel építőipari családi vállalkozásnál dolgozott, majd 1981-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol ingatlanfejlesztésbe kezdett. Néhány éven belül visszatért Franciaországba, ahol 1984-ben lépett a luxuscikkek piacára, amikor átvette a Boussac Saint-Freres-t, a csődbe ment textilipari csoportot, amely a Christian Diort is birtokolta. Ekkor az üzletcsoport nagy részét leválasztotta a Diorról, és amit tudott, értékesített. Az így szerzett tőkéből ellenőrző részesedést tudott vásárolni az LVMH-ban, amelynek már ekkor zászlóshajójaként működött a Louis Vuitton és a Moet Hennessy. Arnault 2,6 milliárd dollárt költött az LVMH papírjaira, s 1989-ben a legnagyobb a társaság részvényese és elnök-vezérigazgatója lett.

LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE Chief Executive Officer Bernard Arnault Presents Earnings
Fotó: Bloomberg

A következő három évtizedben az LVMH az irányítása alatt meghódította a divatvilágot. Számos luxusmárkát felvásárolt, érdekeltséget szerzett a pezsgő-, bor-, egyéb szeszesital-, divat-, bőráru-, óra-, ékszer-, szálloda-, parfüm- és kozmetikumbizniszekben. Világszerte több mint 5500 üzletet nyitottak. 

Arnault legjobb lépése az volt, amikor felismerte a kínai piacban rejlő lehetőségeket, és 1992-ben megnyitotta első pekingi Louis Vuitton üzletét.

A neve annyira összenőtt már az LVMH-val, hogy az év elején a vállalat feloldotta a vezérigazgatóra vonatkozó korhatárszabályt, hogy Arnault 80 éves koráig maradhasson a cég élén.

A vezérigazgató most azon is dolgozik, hogy egy egész dinasztiát építsen ki az LVMH élén. Két házasságából öt gyereke van, akik mind a vállalat valamelyik divíziójánál dolgoznak. Első feleségével, Anne Dewavrinnel 1973-ban házasodott össze, és két gyerekük született, majd 1990-ben váltak el. 1991-ben házasodott újra, ekkor Helene Mercier kanadai koncertzongoristát vette el. Gyermekei közül az LVMH-birodalom örököse a legidősebb, Delphine Arnault lesz, aki 2019 óta az LVMH végrehajtó bizottságának a tagja – írt az Arnault család hátteréről a Business Insider.

Dior Homme : Photocall - Paris Fashion Week - Menswear Spring/Summer 2020
Delphine Arnault.
Fotó: Pascal Le Segretain

A Bloomberg vagyonindex becslése szerint 

Arnault vagyonának túlnyomó része a Diorban lévő 97,5 százalékos részesedéséből származik. 

A milliárdos ezen a cégen keresztül birtokolja az LVMH nagyjából 41 százalékát, illetve a család tulajdonában van még további 6 százalék a konglomerátum papírjaiból. Készpénzben és egyéb eszközökben nagyjából 10,3 milliárd dollárja van. 

A világ 10 leggazdagabb embere
 

A Bloomberg milliárdosokat rangsoroló indexének a 2012-es indulása óta Arnault az ötödik ember, aki a világ leggazdagabb emberének mondhatja magát. Korábban Carlos Slim, Bill Gates, Jeff Bezos és Elon Musk ültek ezen a csúcson.