Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) pénteken megállapodott arról, hogy történetében először aktiválja a Reagáló Erőt, 

a NATO többnemzetiségű gyorsreagálású haderejét, hogy védekező jelleggel válaszoljon az ukrajnai orosz invázióra – közölte újságírókkal Jens Stoltenberg a NATO főtitkára.

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

A NATO Reagáló Erő a NATO-országok 40 ezer magasan képzett katonájából áll, de Stoltenberg elmondta, hogy a haderőnek csak egy részét hívták be.

Külön nyilatkozatban Tod Wolters tábornok, a NATO fő szövetséges parancsnoka közölte, hogy a szövetség „műveleti szempontból összehangolta tengeri, szárazföldi, légi, űrbeli és kibererőit a NATO-szuverenitás védelmére”.

Wolters szerint a csapatok rugalmas, jelentős harci erőt képviselnek, amely többféleképpen is bevethető, és annak mozgékonyságát a NATO teljes mértékben kihasználja. Emellett az Ukrajnával határos NATO-államok magas fokú készültségben vannak.

A bejelentés az összes NATO-tagállam, valamint Svédország, Finnország és az vezetőinek pénteki rendkívüli tanácskozását követte.

A világ Oroszországot és Fehéroroszországot is felelősségre fogja vonni tetteikért. Felszólítjuk az összes államot, hogy fenntartás nélkül ítéljék el az Ukrajna elleni lelkiismeretlen támadást. Senkit sem szabad becsapni az orosz kormány hazugságáradatával – hívták fel a figyelmet közös nyilatkozatukban a NATO-tagállamok vezetői pénteken.

A brüsszeli székhelyű szervezet tagországainak vezetői pénteken rendkívüli tanácskozást tartottak Moszkva Ukrajna elleni hadműveletével kapcsolatban, és közösen aláírt nyilatkozatukban hangsúlyozták szolidaritásukat Ukrajna demokratikusan megválasztott elnökével, parlamentjével és kormányával, valamint a bátor ukrán néppel, amely most hazáját védi.

Vlagyimir Putyin orosz elnök támadása Ukrajna ellen szörnyű stratégiai hiba, amelyért Oroszország súlyos árat fog fizetni éveken keresztül, mind gazdasági, mind politikai értelemben

– emelték ki.

Fotó: AFP

A tagállami vezetők abban is megállapodtak, hogy további jelentős védelmi erőt telepítenek a szövetség keleti régióiba, hogy erős és hiteles védelmet biztosítsunk a szövetség egész területén, most és a jövőben is. A szövetség intézkedései, mint hangsúlyozták, megelőző jellegűek, arányosak, és azok is maradnak.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a rendkívüli ülést követő sajtótájékoztatóján elmondta: 

a szövetség beveti harcképes válaszcsapatait, szárazföldi, légi és tengeri gyorsreagálású erőket, és továbbra is küld fegyvereket, valamint légvédelmi eszközöket Ukrajnába. 

Mint mondta: több ezer katonáról van szó, akiket a NATO most először vet be a kollektív védelemmel összefüggésben.  

A szervezet vezetője a tagállamok nevében felszólította Moszkvát, hogy hagyja abba ezt az értelmetlen háborút. Hozzátette: azzal az új valósággal kell szembenéznünk, hogy Oroszország nyíltan megkérdőjelezi az európai biztonsági rendet.