A német Intenzív Terápiás és Sürgősségi Orvosi Szövetség (DIVI) arra figyelmeztetett, hogy katasztrófához vezethet az RSV egyre gyorsabb szezonális terjedése, illetve a kórházi dolgozók, különösen az ápolók hiánya. Az RSV egy rendkívül fertőző légúti megbetegedést okozó vírus, amely kétéves koráig szinte minden kisgyereket megfertőz. Általában csak néhányuknál alakul ki súlyos megbetegedés, viszont idén más a helyzet.

gyermek megbetegedés
Fotó: Shutterstock

A The Guardian arról ír, hogy a hosszú ideig tartó koronavírus-járvány és az ellene hozott korlátozó intézkedések miatt a gyerekek immunrendszere nem erősödött meg eléggé az elmúlt években. Emiatt a kisgyerekek nem rendelkeznek a szükséges védelemmel az RSV ellen, így a vírus nagyobb számban okoz súlyos megbetegedést.

Sikerült vakcinát fejleszteni az évente több mint százezer gyermek halálát okozó RSV-vírus ellen

Vakcinát fejlesztettek az RSV-vírus ellen ausztrál kutatók. A betegség évente legalább 100 ezer halálesetért felel, legalább 3,6 millió ember kerül kórházba miatta. Az oltást húszévi munkával tudták megalkotni. Az év végén vagy 2023 elején kaphat engedélyt a készítmény Európában és az USA-ban. Forgalomba várhatóan egy év múlva kerül.

A természetes védelem hiánya miatt az RSV és más légúti megbetegedések az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is gyorsan terjednek.

A német orvosok eljutottak arra a pontra, hogy mérlegelniük kell, melyik beteg kisgyereket helyezzék el az intenzív osztályok korlátozott férőhelyein. Sok esetben a súlyosan beteg gyerekeket kénytelenek más kórházakba elszállítani, hogy ellátást kaphassanak – írta meg a The Guardian.

A DIVI egy friss felmérése szerint jelenleg 

Németországban országszerte kevesebb mint száz szabad gyermekágy van az intenzív osztályokon.

Ha az előrejelzések igazak, akkor a következő napokban és hetekben a helyzet egyre romlani fog

– mondta a Drezdai Egyetemi Kórház gyermekgyógyászati ​​intenzív osztályának vezetője, Sebastian Brenner. Hozzátette, hogy hasonló a helyzet Franciaországban és Svájcban is.

Egyes beszámolók szerint Németországban volt eset, amikor a kapacitások hiánya miatt nem tudtak megfelelő kezelést biztosítani sürgős ellátásra szoruló kisgyerekeknek.

A helyzet annyira bizonytalan, hogy tényleg azt kell mondanunk, hogy gyerekek halnak meg, mert nem tudjuk tovább kezelni őket

– mondta a hannoveri MHH Egyetemi Kórház gyermekgyógyászati ​​intenzív osztályának vezetője Michael Sasse.

A válságos helyzetre már a német kormány is reagált. Az egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach bejelentette, hogy enyhíteni fognak bizonyos szabályokon, hogy megkönnyítsék az ápolók áthelyezését más kórházak gyermekosztályaira. 

Emellett 600 millió euró is biztosítanak a kórházaknak a következő két év eszközbeszerzéseire.