Ukrajna visszavonta a dán közszolgálati rádió és televízió (DR) tudósítójának sajtóakkreditációját, miután az ukrán hatóságok azzal vádolták, hogy orosz propagandát terjesztett – írja a Reuters. Az érintett újságíró, Matilde Kimer és a DR is cáfolta a vádakat.

Fotó: DR, AFP/TT

Egy decemberi kijevi találkozón az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azt állította, hogy orosz propagandát terjeszt, és hogy a közösségi médiában közzétett bejegyzései Oroszországgal való szimpátiáról árulkodnak – mondta Kimer az amerikai hírügynökségnek. Hozzátette: az SZBU nem szolgáltatott bizonyítékot az állításaira.

Matilde Kimer díjnyertes újságíró 2014 óta tudósít Ukrajnáról és Oroszországról a DR-nek. A dán közszolgálati média külpolitikai szerkesztője, Niels Kvale őrültségnek nevezte az állításokat, maga Kimer pedig tagadta, hogy elfogultan tudósított a fegyveres harcokról.

Nem gyártottam propagandát. Az egyetlen feladatom az volt, hogy tájékoztassam a dánokat arról, hogy mi történik Ukrajnában

– fejtette ki Kimer. A 41 éves újságírót egyébként Oroszországból is kiutasították augusztusban, amikor Moszkva keményen fellépett a nyugati médiumok ellen. Lars Lokke Rasmussen dán külügyminiszter a Reutersnek azt mondta, hogy politikai szinten fog dolgozni az ügy mielőbbi megoldásán.

Én is nagy érdeklődéssel követtem Matilde Kimer tudósítását a háborúról. Olyan újságíróról van szó, akinek feddhetetlenségét soha nem kérdőjelezték meg

 – jelentette ki a tárcavezető. Sem az SZBU, sem az ukrán védelmi minisztérium nem válaszolt a hírügynökség megkeresésére. 

Megosztott az orosz vezetés a téli offenzívával kapcsolatban

Az ukránok attól tartanak, hogy Oroszország télen újabb nagy offenzívát indít. A terv a hírek szerint felmerült Moszkvában, azonban nem talált egyetértésre az orosz vezetők körében. Az ukrán vezetés mindenesetre úgy készül, mintha Moszkva támadást tervezne és szakértők szerint a téli támadást megkönnyítené, hogy a fagyott földön az orosz tankok előrenyomulása könnyebb és gyorsabb lenne.