Nemzetközi gazdaság

Megosztott az orosz vezetés a téli offenzívával kapcsolatban

Az ukránok attól tartanak, hogy Oroszország télen újabb nagy offenzívát indít. A terv a hírek szerint felmerült Moszkvában, azonban nem talált egyetértésre az orosz vezetők körében.

Az orosz hadsereg vezetése megosztott azzal kapcsolatban, hogy a Kreml indítson-e nagyszabású téli offenzívát Ukrajnában – írta magas rangú amerikai tisztviselőkre hivatkozva a The Moscow Times.

orosz-ukrán háború tél
Megosztott az orosz vezetés a téli offenzívával kapcsolatban. Fotó: AFP (videograb)

A hírek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilvánosan felszólította az orosz hadsereg legfelsőbb katonai vezetőit, hogy dolgozzanak ki rövid és középtávú terveket azzal kapcsolatosan, hogy miként folytassák a február 24-én megindított háborút.

A vezetés azonban megosztott. Bár vannak olyanok, akik szerint az újabb offenzíva eredményes lehet a csatatéren, de többen olyan véleményt képviselnek, amely szerint igencsak kérdéses, hogy Oroszország képes-e erre egyáltalán.

A névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint az Egyesült Államok gyorsan alkalmazkodna és reagálna, ha az invázió jellege megváltozna.

A legjobb tudásunk szerint biztosítjuk, hogy Ukrajna rendelkezésére álljanak azok az eszközök, amelyekkel hatékonyan megvédhetik magukat az orosz agresszióval szemben

– jelentette ki.

Az időjárás az ukránokat biztosan nem fogja kizökkenteni, Kijev továbbra is folytatja törekvéseit az elcsatolt területek visszaszerzésére.

Az ukrán vezetés mindenesetre úgy készül, mintha Moszkva támadást tervezne. Korábban Volodimir Zelenszkij elnök is arról beszélt, hogy Oroszország egy nagyszabású téli offenzívára készül, amelynek keretében újra megpróbálhatják elfoglalni Kijevet. A téli támadást megkönnyítené, hogy a fagyott földön az orosz tankok előrenyomulása könnyebb és gyorsabb lenne. Az ukrán vezetés szerint Putyin erről is tárgyalt legfőbb szövetségesével, Lukasenka fehérorosz elnökkel hétfői minszki látogatása során.

A háború kezdeti szakaszában Oroszország már megpróbálkozott az ukrán főváros elfoglalásával, azonban nem tudták bevenni Kijevet, annak ellenére, hogy sokan gyors győzelmet jósoltak a támadó haderőnek.

Ukrajna számára szövetségesei a héten csaknem egymilliárd eurónyi segélyt is ígértek,

beleértve az áramtermelés finanszírozását is, ami azért került kritikus helyzetbe, mert Oroszország az elektromos hálózatot is rendszeresen támadja.

Csak majdnem csodafegyver – hozhat-e fordulatot az ukrajnai háborúba a Patriot-rendszer?

Újabb, szupererős fegyvert kap az Oroszország elleni harchoz Ukrajna. A Patriot az egyik leghatékonyabb rakétavédelmi rendszernek számít.

 

Ukrajna Kijev offenzíva támadás Oroszország Moszkva
Kapcsolódó cikkek