Amint már évente rendszeresen, az amerikai Közlekedésbiztonsági Igazgatóság  (TSA) most is közzétette, mit ítéltek a legbizarrabbnak azon dolgok közül, amelyeket az év folyamán az utasok illegálisan – és sikertelenül – próbáltak felvinni a repülőtereken a gépekre.

Szarvasmarha-szárakat találtak a gitártokban a Dulles nemzetközi repülőtéren.
Nem tudja mi ez? Görgessen a listánk 8. helyezettjéhez! Fotó: Transportation Security Administration

A tárgyak közt volt már láncfűrész, metamfetamin burritóban és forgatásikellék-hulla. Mutatjuk a 2022-es listát a The Washington Post összeállítása alapján, illetve videón. Ami nem fért bele: talán nem gondolnánk, de az Egyesült Államokban tavaly 6500-szor próbáltak meg lőfegyvert felvinni a repülőgépekre – az esetek 88 százalékában töltve.

10. helyezett: készpénz a mankóban

Az El Paso Nemzetközi  Repülőtéren az utas mankójára riasztott a gép, és a vizsgálók furcsa tárgyra lettek figyelmesek a segédeszközbe rejtve. A tömés nem volt más, mint szó szerint piszkos pénz, ami nem esik a TSA definíciói szerint a „repülés közben katasztrofális incidens okozására szolgáló” dolgok körébe. „De miért akar valaki eldugni valamit, amit átengednek az ellenőrzésen?” – kommentálta az esetet Lisa Farbstein, az igazgatóság szóvivője.

9. helyezett: hatástalanított gránát

Meglepő, milyen sokan próbálnak gránáttal utazni, mint amilyet a Milwaukee Mitchell repülőtéren találtak valakinél – mondta Farbstein. Még hatástalanítottan sem engedik a gépre, hiszen arra bőven alkalmas, hogy pánikot okozzon. Ha már nálunk van, hagyjuk a kocsiban, adjuk oda a nem utazó ismerősünknek vagy a reptéri hivatalnoknak. Netán hagyjuk otthon.

8. helyezett: marhaösztöke a gitártokban

Egy ilyen elektromos ösztöke simán odább noszogat egy több száz kilós tehenet, egy légi utas azonban aligha kér belőle. A Washington-Dulles repülőtéren gitártokban bukkantak a szerszámra, amely azon a szabályon akadt fenn, hogy hét inchnél (18 centiméternél) nagyobb, ütőfegyverként használható tárgy nem vihető a fedélzetre. Feladott csomagban simán szállítható lett volna. A gitár felmehetett a gépre.

7. helyezett: Playstation rejtette lőfegyver

Lőfegyvert sok helyre lehet rejteni, az atlantai reptéren kiderült, hogy akár videójáték-konzolba is. Ezekben gyakran szerepelnek lőfegyverek, de nem az eszköz közepén – hangzott Farbstein kommentárja.

6. helyezett: kábítószer a hajgumiban

Égnek állt a repülőtéri személyzet haja attól, amit egy hajgumiba tudtak eldugni az idahói Boise reptéren: az 1980-as években népszerű ékesség kábítószert tartalmazó zacskócskákat rejtett. Az elkövető a fedélzet helyett az őrszobán kötött ki. 

5. helyezett: laptopban kés

Ha valakit megkérdeznek, mi van a számítógépében, a legritkább esetben az a válasz, hogy kés. A richmondi repülőtéren a táska megszólaltatta a riasztót, de a személyzet nem látott semmit, ezért egyenként átvilágították a tárgyakat, és kiderült: a laptop a ludas, késsel a szívében. Az eszközt csak a laptop borítójának a lecsavarozásával lehetett kioperálni. 

4. helyezett: ne ülj fel a beteg karúnak!

A Greater Rochester repülőtéren minden bizonnyal más szemmel nézik a felkötött karú utasokat a múlt évtől. Természetesen őket is átvilágítják, és az inkriminált esetben valami gyanúsat jelzett a gép. Mit tehettek egyebet, megkérték az urat, hogy vegye le a karhevedert. Aki megjegyezte – mondja Farbstein –, hogy ez „egy kicsit nehéz” fajta heveder. Majd miután kiderült, hogy egy pisztolytól nehéz a viselet, így reagált: 

Elfelejtettem, hogy beletettem.

A TSA munkatársait azonban nem ejtették a fejükre, nem mulasztják el az egészségügyi eszközök – kerekesszékek, botok, mankók – átvizsgálását. Túl csábítók ezek a rejtegetőknek.

3. helyezett: lőfegyver a mogyoróvajban

Belefér-e egy pisztoly egy mogyoróvajas üvegbe? – ezt tesztelték a John F. Kennedy reptéren, és úgy tűnik, hogy nem. Két üveg Jif mogyorókrém kellett hozzá, a fegyvert szétszerelve és gondosan csomagolva, nehogy az édesség ártson neki. A (majdnem) utas karácsony előtt próbálkozott, december 22-én.

De hát a mogyorókrémet amúgy sem engedik fel a repülőgépek utazóterébe, még önmagában sem, csakis az ellenőrzött, az utasoktól elszeparáltan szállított csomagban, és még úgy is külön megvizsgálhatják az üveg tartalmát. „Mindig megszólaltatja a riasztót. Robbanóanyag lehet benne” – magyarázta Farbstein.  Az édesszájú fegyverest persze őrizetbe vették.

2. helyezett: a múlt év egyik állati sztárja

Fegyvert találtak egy csirke belsejében a TSA biztonsági ellenőrzésén.
Fotó: Transportation Security Administration

Nehéz eldönteni, akciófilmbe vagy komédiába illő a Fort Lauderdale-Hollywood repülőtér tavalyi leghíresebb csirkéje, amely a TSA Instagram fiókjának sztárjává vált tavaly, több mint 34 ezer tetsziket vonzva. A csirke nyers volt, ámde tartalmas: egy becsomagolt pisztolyt nyelt el, minden bizonnyal nem kapirgáló korában. „A röntgenen látható, hogy a csirkével babráltak” – figyelmeztetett más baromfival ötletelőket a szóvivő. „Nem kéne pisztollyal tölteni a csirkét. Pepperidge Farm töltelék jobb lesz.”

1. helyezett: cukros bácsi Los Angelesben

Az édességeknek sok a felnőtt kedvelője is, akad, akinek sok kell belőle, és magával akarja vinni a repülőgépre a halloween előtti időszakban. Olyanokat például, mint a népszerű SweeTarts, Skittles and Whoppers. Miért ne? Ha azonban a cukorkák helyén 12 ezer kék fentaniltabletta van, az se nem tipikus, se nem törvényes. „Nem vicces, inkább sokkoló” – kommentálta Farbstein. A fentanil zuglaborokban előállított, a heroinnál sokkal halálosabb kábítószer, amelynek az utaztatását nem csak a légi közlekedésben akadályozzák meg, ha tudják.