Tavaly júniusban jelentették be, hogy Magyarország legnagyobb zöldmezős beruházása keretében Debrecenbe érkezik a kínai CATL akkumulátorgyár. Az üzem érkezése gazdasági szempontból jó lehet a térségnek, a jelenlétével okozott társadalmi és egészségi hatások azonban sokakat szkeptikussá tettek, aminek a helyiek többször is hangot adtak. Legutóbb múlt héten, egy indulatos hangvételű lakossági fórumon fejtették ki markáns véleményüket a debreceniek a döntéshozók és a gyár képviselői jelenlétében.

20230109 Debrecen CATL akkumulátor A névjegytáblák mögött ülők kérdésekre, a lakosság soraiban hiteles válaszokra vártak hétfő délután a Kölcsey Központban, a kínai akkugyárral kapcsolatos közmeghallgatáson.Fotó: Czinege Melinda CZMHajdú-Bihari Napló 20230109 Debrecen

A névjegytáblák mögött ülők kérdésekre, a lakosság soraiban hiteles válaszokra vártak hétfő délután a Kölcsey Központban, a kínai akkugyárral kapcsolatos közmeghallgatáson.

Fotó: Czinege Melinda CZM
Hajdú-Bihari Napló
A CATL akkumulátorgyár képviselői rácsodálkoztak a botrányos debreceni közmeghallgatásokra.
Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-bihari Napló

Ugyan a kínai akkumulátorgyártó óriás, a CATL képviselői rácsodálkoztak a botrányos debreceni közmeghallgatásokra, azonban bejelentették, hogy ez nem befolyásolja a döntésüket a gyárépítésről.

Fajk Emese visszavág

A magyar származású szélhámosnő, Fajk Emese ismét botrányba keveredett az ukrán idegenlégióban. Még áprilisban csatlakozott Ukrajna hadseregéhez, hogy az orosz megszállók ellen harcoljon. Később megvádolták 2,5 millió dollárnyi pénz és ellátmány elsikkasztásával. Az ügy azonban nem akar csendesedni.

A Fajk Emeséről nemrég kiszivárgott hangfelvételekből kiderült, hogy zsarolni próbál egy ukrán tábornokot. Fajk azzal fenyegetőzik, hogy „porig égeti” az ukrán hadsereget. A hölgy ugyanis olyan információ birtokában van, amely terhelő több magas rangú ukrán katonai vezetőre is.

Fajk Emese
Fajk Emese. Fotó: Facebook

A Daily Mail arról írt, hogy egy magas rangú ukrán tiszt a jelentésében arra figyelmeztet, hogy Fajk fenyegetései nagyon veszélyesek, és ha nyilvánosságra kerülnek, az az oroszok propagandagyőzelmét jelentené.

Hazánkba érkezik a népszerű ruhabolt, a Primark

Bejelentette a Primark nemzetközi divatáruházlánc, hogy megnyitja első üzletét hazánkban. Az áruház Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, az Arena Mallban lesz, és várhatóan a következő pénzügyi évében, azaz 2023. szeptember 16. és 2024. szeptember 15. között nyílik meg. A bejelentés jó hír azoknak a magyaroknak, akik tömegével jártak eddig vásárolni a legközelebbi, bécsi Primarkba.

Bár a márka nagyon népszerű, sok vér és verejték van a siker mögött. A vállalat alapítója, Arthur Ryan a nyilvánosságot kerülve élte az életét, melyet tragédiák kísértek végig.

A Világgazdaság annak is utánajárt, hogy az olcsó ruhaáruház hírében álló Primarkban mennyire éri majd meg vásárolniuk a magyaroknak.

Hanley, Stoke on Trent, Staffordshire - 11th February 2019 - 2 asian, muslim ladies paying for their shopping at the Primark store in Hanley in the city centre
Fotó: Shutterstock

Jó hír a dolgozóknak: duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Míg korábban kilométerenként legfeljebb 15 forintos adómentes költségtérítést tettek lehetővé a munkáltatók számára a jogszabályok, ez a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára a duplájára, azaz 30 forintra fog nőni – közölte a Világgazdasággal Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Ugyanakkor a munkába járás mellett továbbra is alternatíva lehet a home office. A VG Podcastből azonban kiderül, hogy otthonról dolgozni még nem feltétlenül home office.

A háztartások is örülhetnek: újra startvonalra állhatnak a napelemesek

Egy magyar pályázati konzorcium fogja fejleszteni a „jövő villamosenergia-rendszerét”, valamint az azt működtető aggregátori szoftveres és hardveres hátteret. A rendszerben, amely a még létrehozandó energiaközösségeken és a tevékenységüket koordináló aggregátorokon alapul majd, a mainál hatékonyabban használhatók a megújuló energiaforrások, a kisfogyasztók pedig a rendszerbe integrálódnak a fejlesztő konzorciumot vezető REG Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint.

A villamosenergia-rendszer újra tudja majd fogadni a háztartási méretű napelemeket, és egyre nagyobb arányban lehet elektromos autókat is zöldenergia-forrásból tölteni.